Analiză: Costurile de administrare și întreținere ale clădirilor de birouri au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2023. Anul acesta se așteaptă să urce și mai mult

Analiză: Costurile de administrare și întreținere ale clădirilor de birouri au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2023. Anul acesta se așteaptă să urce și mai mult

Costurile de administrare și întreținere ale clădirilor de birouri din portofoliul Colliers România au înregistrat o creștere semnificativă în anul 2023, comparativ cu anul anterior, și se așteaptă să urce și mai mult în 2024, conform unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară.

Potrivit analizei, costurile au crescut cu 9% în 2023 față de 2022, iar pentru anul în curs, se estimează o creștere medie de 13%. Principalele motive pentru această tendință ascendentă includ costurile mai ridicate pentru servicii, inclusiv salariile mai mari, precum și o prezență îmbunătățită a angajaților la birou în 2023.

Colliers România administrează aproximativ 680.000 de metri pătrați de spații imobiliare, dintre care aproape 600.000 metri pătrați sunt birouri. Cu toate că costurile cu utilitățile nu sunt incluse în toate bugetele de administrare, compania a exclus aceste costuri din analiză pentru a păstra comparabilitatea datelor.

Creșterea cea mai mare a bugetelor de administrare și întreținere a clădirilor de birouri a fost înregistrată în zona costurilor cu deșeurile, cu o creștere de 40% față de 2022. Aceasta a fost în mare parte rezultatul unei prezențe mai mari a salariaților în clădirile de birouri.

De asemenea, costurile cu serviciile de securitate și pompieri au crescut cu 12%, iar costurile cu serviciile de curățenie au crescut cu 11%, fiind influențate de majorările salariului minim din 2023.

În ceea ce privește costurile cu utilitățile, în 2023 s-au înregistrat scăderi la electricitate și gaze, ceea ce a dus la o scădere a facturilor, iar tendința continuă să fie de ușoară scădere și în 2024.

Pentru anul 2024, bugetele pentru cheltuielile de administrare și întreținere au fost construite pe baza unei creșteri medii de 13%, având în vedere toți factorii din piață.

“Începând cu anul viitor, noul sistem de impozitare a proprietăților va conduce la o creștere semnificativă a impozitului pe proprietate. Această categorie de costuri este foarte importantă, deoarece taxele pe proprietate reprezintă între 30% și 40% dintr-un buget normal de administrare și întreținere a unui spațiu de birouri”, a subliniat Ștefania Baldovinescu, senior partner Asset Services Land Agency la Colliers România.

Colliers România oferă servicii de administrare pentru proprietăți în valoare de peste 26 de milioane de euro pe an, contribuind la optimizarea cheltuielilor pentru proprietarii care au ales să externalizeze aceste servicii.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.