Analiză Forbes: Anul trecut, în România s-au făcut investiții de aproape 150 de milioane de euro în săli de sport, în principal la sate

Analiză Forbes: Anul trecut, în România s-au făcut investiții de aproape 150 de milioane de euro în săli de sport, în principal la sate

Anul trecut au fost finalizate proiecte vizând construcții noi, reabilitări și modernizări ale unor săli de sport din România cu o valoare totală de 734.652.330 milioane de lei (147,6 milioane de euro), arată datele Companiei Naționale de Investiții, consultate de Forbes.

În total, este vorba de 105 proiecte din toată țara, majoritatea săli de sport școlare, în a căror construcție s-au investit valori medii de 6-7 milioane de lei, dar au fost finalizate și proiecte mai mari, de peste 10 milioane de lei, constând în edificarea unor săli de sport cu tribune de 160 sau 180 de locuri, precum cele de la Seleus (Arad), Biliești (Vrancea) sau Jurilovca (Tulcea).

În principal, proiectele au fost dezvoltate în zone rurale, cu excepția unor școli din Iași, Vaslui, Reșița, Fălticeni, Roșiorii de Vede și Câmpina.

Investițiile în terenuri și săli de sport pentru școlile de la sate sunt prioritare, în condițiile în care este nevoie de creșterea calității actului educațional și a infrastructurii școlare. Atragerea elevilor din mediul rural la școală ar trebui să fie una dintre prioritățile autorităților, în special în contextul în care România se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de abandon școlar la nivel european. Potrivit World Vision România, 1 din 10 copii de la sate nu frecventează nicio instituție de învățământ, iar 47% dintre adolescenţii de la ţară declară că niciodată sau doar uneori le place la școală.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, din cele 5.700 de unităţi şcolare din România, de la învăţământul primar şi până la cel universitar, circa 5.500 au cel puţin un teren de sport.

Potrivit aceleiaşi surse, circa 82% din unităţile şcolare au şi o sală de sport. Cu toate acestea, foarte multe au mare nevoie de renovare și reamenajare. La fel de important este ca, după finalizarea modernizării, să fie și folosite de elevi.

Spre exemplu, o sală ridicată la Săcelu, în județul Gorj, în urma unei investiții de 160.000 de euro, nu a fost folosită niciodată pentru că este prea departe de școală, iar elevii ar trebui să meargă jumătate de oră pe jos ca să facă ora de sport. În plus, familia fostului primar a revendicat terenul pe care a fost construită clădirea, arată Digi24.

O altă sală de sport, a unei școli din Brașov, stă în continuare cu lacătul pe ușă, chiar dacă lucrările au fost finalizate încă din 2022. Potrivit BrașovNet, aceasta se află în mijlocul unei dispute: părinții doreau ca ea să fie sală de sport pentru elevi, deși a fost proiectată ca sală de gimnastică pentru sportivii de performanță. Între timp, municipalitatea a decis, în februarie 2023, să permită desfăşurarea antrenamentelor de gimnastică, dar şi a orelor de educaţie fizică de către elevi. Însă nici până acum intenția Primăriei nu a devenit realitate.

Un alt caz relatat de presa locală este în Halmeu, județul Satu Mare, unde conducerea comunei a decis să construiască o sală de sport la o distanță de 1,5 km de școală, în ciuda faptului că există deja două clădiri în curtea scolii și în apropiere, care ar putea fi transformate în săli de sport, arată Obiectiv SM.

În România, programa școlară prevede doar două ore de sport pe săptămână, însă în numeroase cazuri, nici acestea nu se țin din varii motive, fie infrastructura deficitară, fie dezinteresul copiilor pentru educația fizică și lipsa de înțelegere a importanței mișcării în dezvoltarea armonioasă și pe termen lung a copiilor.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.