Anul începe spectaculos, dar cumpărătorii pot întâmpina, în curând, noi dificultăți. Principalul obstacol în 2024, oferta tot mai limitată

Anul începe spectaculos, dar cumpărătorii pot întâmpina, în curând, noi dificultăți. Principalul obstacol în 2024, oferta tot mai limitată

Începutul acestui an a fost marcat de o activitate mai intensă la nivelul pieței imobiliare, aceasta fiind alimentată atât de ofertele de dobândă fixă tot mai bune lansate de bănci care nu doar că au redus costul creditelor, dar le-au oferit, totodată, cumpărătorilor predictibilitate asupra ratelor, cât și de cererea crescută de la finele lui 2023 generată inclusiv de anunțul majorării cotei reduse de TVA la 9% pentru locuințele de peste 120.000 euro.

Doar în ianuarie s-au tranzacționat la nivel național 37.241 de imobile, cu aproape 4.000 mai multe decât în intervalul similar din 2023, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe case, terenuri și apartamente care au făcut obiectul tranzacțiilor s-au aflat în București și în județul Ilfov. Discutăm de circa 9.500 de imobile.

Semnalele pentru 2024 sunt pozitive, iar specialiștii în domeniu pariază pe dobânzi variabile tot mai bune din a doua jumătate a anului și mizează pe o continuare a tendinței de scădere de la nivelul inflației.

Chiar și în aceste condiții, cumpărătorii ar putea întâmpina noi dificultăți pe viitor, de această dată pe fondul numărului tot mai redus de locuințe scoase la vânzare în România.

“Cred că principalul obstacol pe care îl vom vedea anul acesta va fi legat de ofertă. Este îngrijorătoare direcția în care merge aceasta. Aproape că te poți gândi că peste câțiva ani vom ajunge să devenim un “seller’s market” (n.r. piață a vânzătorului) în care, în loc să cheltuim banii de marketing pentru a atrage cumpărători, vom încerca să atragem proprietari care să scoată ceva la vânzare”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

“Evoluția dobânzilor va menține ridicată cererea. Oferta, fiind în scădere, va pune presiune pe prețuri, deci acestea vor continua să crească”, a mai adăugat el în cadrul evenimentului ‘The Trends Forum 2024’, organizat de Bucharest Real Estate Club.

Cele mai noi date Imobiliare.ro indică, încă de la sfârșitul anului trecut, o reducere a ofertei la vânzare cu circa 25% la nivel național. Situația este, însă, mai dramatică în marile orașe unde numărul caselor și apartamentelor listate la vânzare a scăzut cu 33%. Toate acestea în condițiile unei cereri în creștere. Pe cele mai puternice șase piețe rezidențiale din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța – interesul cumpărătorilor s-a intensificat cu 28% în trimestrul IV 2023 față de intervalul similar din 2022. Strict pe segmentul nou, avansul înregistrat în cerere a fost cu 35%.

Prețurile au continuat, în același timp, să crească. Un nou record a putut fi observat la nivel național în Cluj-Napoca. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în luna ianuarie apartamentele erau listate la vânzare pe plan local cu 2.640 euro/mp util.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.