În 2023, vânzările la nivel rezidențial, în țară, cât și în București au fost mai scăzute, iar potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, scăderea s-a situat în jurul valorii de 16%. Cum arată, în acest context, piața rezidențială în 2024, având în vedere creșterea cererii și diminuarea gradului de accesibilitate?
”Anul 2023 a fost excepțional, creșterea a fost de 46% în ceea ce privește tranzacțiile rezidențiale, chiar dacă piața a suportat 16% scădere. Noi am vândut 953 de apartamente și 1584 de locuri de parcare, asta înseamnă venituri de 1,122 miliarde de lei”, afirmă Beatrice Dumitrașcu, CEO Residential Division One United Properties, despre nivelul încasărilor obținute din vânzarea de apartamente anul trecut.
Stocul este destul de redus în București pentru unități rezidențiale, ceea ce pentru One United Properties a fost un beneficiu, explică Beatrice Dumitrașcu pentru Forbes România.
”Am vândut foarte mult și sunt convinsă că ar fi vândut și alți dezvoltatori dacă oferta ar fi fost mai mare. Oferta nu este atât de mare, dar diversificarea portofoliului nostru a făcut ca prin creșterea calității și prin crearea unei palete mai largi a ofertei să atingem și alte segmente de piață și să vindem tot mai mult. Pe măsură ce anii trec și livrările se văd în piață în toate locațiile din București unde noi am construit, oamenii devin mai încrezători și se uită la noi ca la un lider de piață autentic, de unde pot cumpăra și fi siguri că unitatea locativă pe care o achiziționează este ceea ce trebuie. Ele trebuie să aibă o valoare care le crește în timp, indiferent că doresc să închirieze locuința sau să facă un upgrade, să știe că valoarea le crește”.
Ca și în alte segmente, și pe piața imobiliară este foarte important brandul, iar oamenii au nevoie de siguranță, de certitudini și aleg să cumpere o locuință de la jucători consacrați, pentru a fi siguri de calitatea investiției, remarcă Beatrice Dumitrașcu.
”One United Properties este deja o companie listată la bursă, se pot verifica cifrele în fiecare moment, tranzacțiile sunt reale, noi raportăm la bursă rezultatele și obiectivele în permanență”.
În ceea ce privește probabilitatea scăderii prețurilor în viitor, Beatrice Dumitrașcu este de părere că ”având în vedere creșterea costurilor de construcție, prețurile locuințelor nu pot scădea, fapt alimentat și de un impact pe care îl are numărul mic de unități locative care au fost autorizate și care pot începe să se construiască în perioada imediat următoare”.
În anul care s-a încheiat, dezvoltatorul a raportat o cerere foarte mare pe apartamentele de două camere, nu doar investitorii care caută o unitate pentru a o închiria, cât și clienții care vor să locuiască în locuința achiziționată.
”La cele cu două camere este cea mai mare cerere. Și trei camere se vând foarte bine, apoi sunt familiile care aleg apartamente mai mari, cu grădină sau de tip duplex. Cele mai căutate apartamente au fost cele de două camere. Față de 2022, am vândut cam cu 50% mai multe apartamente de două camere”, conchide Beatrice Dumitrașcu.
Lasa un raspuns