Bloomberg: Criza sectorului imobiliar din SUA se extinde în EUROPA, generând temeri privind stabilitatea financiară

Bloomberg: Criza sectorului imobiliar din SUA se extinde în EUROPA, generând temeri privind stabilitatea financiară

Problemele sectorului imobiliar comercial din Statele Unite, care au afectat deja bănci din New York și Japonia, s-au transmis în Europa, generând temeri privind o contagiere extinsă, conform grupului media Bloomberg.

Cea mai nouă victimă a devenit grupul de creditare Deutsche Pfandbriefbank AG, ale cărui active au scăzut puternic din cauza preocupărilor privind expunerile pe piața imobiliară. Compania germană a anunțat miercuri, în mod neașteptat, că a suplimentat garanțiile din cauza ”persistenței vulnerabilităților pe piețele imobiliare”.

Creditorii mobilizează din ce în ce mai multe garanții pentru protejarea creditelor acordate proprietarilor de locuințe și dezvoltatorilor imobiliari, în contextul împrumuturilor neperformante, cauzate de erodarea valorii imobilelor din întreaga lume pe fondul majorării dobânzilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a exprimat preocupări, în Congres, privind situația sectorului imobiliar din SUA, oferind asigurări că autoritățile de reglementare depun eforturi pentru a mobiliza rezervele necesare în materie de lichidități și instrumentele specifice protejării sistemului financiar.

Janet Yellen a atras atenția că o combinație de factori ”generează presiuni asupra deținătorilor de proprietăți imobiliare”, enumerând dobânzile mari, rata mare a imobilelor de birouri neocupate, în contextul modificării modului de lucru ca efect al pandemiei, și problema creditelor imobiliare care ajung la termen anul acesta.

Experții avertizează asupra riscurilor în sectorul bancar

Imobilele de birouri din SUA, afectate de ritmul lent al reluării activităților de lucru în regim normal după pandemie, au de suferit cel mai mult. Analiștii politici atrag atenția că impactul nu este observat încă în totalitate.

Specialiștii grupului Green Street mizează pe o depreciere a valorii clădirilor de 15% anul acesta.

”Ratele evaluării imobilelor sunt mult prea mari. Creditorii care iau deciziile în funcție de aceste evaluări au șanse mai mari de a ajunge la împrumuturi neperformante”, subliniază grupul de consultanță Green Street.

Problemele băncilor din SUA, Europa și Asia riscă să afecteze stabilitatea financiară

În ultimele săptămâni, mai multe bănci din SUA, Asia și Europa au raportat pierderi semnificative, generând preocupări privind vulnerabilitățile sectorului imobiliar comercial.

Grupul bancar regional New York Community Bancorp (NYCB) a raportat pierderi de 185 de milioane de dolari asociate unor credite imobiliare și a plasat garanții de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi alte potențiale pierderi. La rândul său, compania japoneză Aozora Bank și firma germană de investiții Deutsche Bank au emis avertismente legate de riscurile expunerilor pe piața imobiliară din SUA.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.