Bisericile își vor putea monta panouri fotovoltaice pe acoperiș cu bani de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru al doilea an la rând. Sesiunea dedicată lor a avut loc miercuri și s-au înscris în acest an un număr de 670 de unități de cult.
Anul acesta, bisericile au la dispoziție un buget total de 20,1 milioane de lei.
Anul trecut au fost 17,5 milioane de lei și s-au înscris 875 de solicitanți.
Diferența față de anul trecut este că anul acesta, pe lângă panouri fotovoltaice, beneficiarii primesc bani și pentru instalarea de baterii de stocare.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, unitățile de cult au trebuit să încarce în aplicație, la înscriere, următoarele documente:
- certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului
local; - extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.
Solicitantul unitate de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.
Ghidul AFM precizează că unitatea de cult eligibilă este cea mai mică unitate administrativă de cult cu personalitate juridică, aferentă fiecăruia dintre cele 18 culte recunoscute la nivel naţional, astfel cum este definită prin statutul propriu al cultului. În cazul Bisericii Ortodoxe Române, unitatea de cult este parohia. Persoane eligibile sunt unităţile corespondente parohiei pentru celelalte culte recunoscute la nivel naţional.
Unitățile de cult pot instala panouri atât pentru clădirea care are ca destinaţie spaţiul de locuit pentru personalul clerical, cât și pentru clădirea unde se desfășoară slujbele religioase.
Fiecare beneficiar primește de la Administrația Fondului pentru Mediu o sumă de 30.000 de lei. Diferența față de anul trecut este că anul acesta, pe lângă panouri fotovoltaice, beneficiarii primesc bani și pentru instalarea de baterii de stocare.
Instalatorii verifică actele solicitanților în programul Casa Verde Fotovoltaice și trimit la AFM lista cu cei admiși/respinși
Ediția din acest an pentru persoanele fizice a programului Casa Verde Fotovoltaice s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale care au avut loc între 27 septembrie și 8 octombrie.
După finalizarea înscrierilor, în termen de 90 de zile, conform ghidului de finanțare publicat de Administrația Fondului pentru Mediu, trebuie parcurși următorii pași:
- selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei AFM;
- efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant;
- aprobarea/respingerea/refuzul de către instalator a solicitanţilor.
AFM a publicat pe pagina sa o listă cu un număr de 599 de instalatori care au fost validați pentru ediția din acest an, de unde ne putem alege firma care ne va instala echipamentele.
Concret, dacă ne-am înscris la timp și am primit mail de la AFM care să certifice acest lucru, vom alege un instalator de pe acea listă. AFM a publicat în aplicație un ghid cu instrucțiuni despre cum alegem instalatorul. Firma respectivă va analiza documentele pe care le-am depus în aplicație și ne poate cere o singură dată clarificări.
Clarificările pot viza:
- completarea paginilor lipsă ale documentelor încărcate;
- reîncărcarea documentelor emise online în forma autentică, astfel cum au fost transmise solicitantului de autorităţile/instituţiile emitente;
- încărcarea unor documente care să clarifice eligibilitatea solicitantului.
Instalatorul transmite solicitantului cererea de clarificare prin intermediul aplicaţiei, iar solicitantul încarcă în aplicație răspunsul în maximum 10 zile de la cerere, altfel este considerat respins.
Atrage respingerea solicitantului:
- netransmiterea clarificărilor către instalator în termen de 10 zile.
- lipsa unui document obligatoriu;
- ieşirea din perioada de valabilitate a unui document;
- neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate;
Lasa un raspuns