Criza imobiliară din China ar putea deveni și mai gravă

Criza imobiliară din China ar putea deveni și mai gravă

Criza datoriilor imobiliare din China, care durează de ani de zile, a doborât deja gigantul imobiliar Evergrande, care este în proces de lichidare. Vânzările și prețurile locuințelor în țară au scăzut, de asemenea. Însă criza imobiliară din China ar putea să devină și mai gravă, potrivit Business Insider.

„Cred că în acest moment există o presupunere pe piață că nivelurile de activitate au scăzut atât de mult, încât lucrurile nu pot deveni mult mai rele, dar acest lucru nu este în totalitate adevărat”, a declarat pentru Bloomberg TV Charlene Chu, analist senior la Autonomous Research.

Chu – care a emis avertismente despre datoria Chinei acum mai bine de un deceniu – a spus că țara se află încă „foarte mult în mijlocul unei prăbușiri în sectorul imobiliar și acest lucru ar putea deveni chiar mai urât decât este deja”.

Evaluarea lui Chu cu privire la piața imobiliară din China vine pe măsură ce se conturează îngrijorările cu privire la Vanke, un dezvoltator susținut de stat și al doilea cel mai mare dezvoltator al Chinei după vânzări anul trecut.

Investitorii au început să își vândă acțiunile și obligațiunile Vanke în această lună în urma rapoartelor conform cărora compania încerca să își prelungească maturitatea datoriilor cu asiguratori – semn că se confruntă cu o criză de lichiditate.

Săptămâna trecută Vanke a declarat că a depus fonduri pentru a rambursa 630 de miliarde de dolari în obligațiuni scadente. Beijing a cerut băncilor să sporească finanțarea pentru Vanke și a solicitat creditorilor să prelungească maturitatea datoriilor, potrivit surselor Reuters. Autoritățile coordonează discuțiile Vanke cu băncile pentru a ajuta dezvoltatorul să evite un faliment, potrivit surselor Bloomberg.

Intervenția Beijing în Vanke subliniază cât de important este gigantul imobiliar pentru economia Chinei. Anul trecut compania a vândut imobiliare în valoare de 375,5 miliarde de yuani chinezești, sau 52,2 miliarde de dolari.

Importanța Vanke nu constă doar în numărul de apartamente pe care le vinde – care este mare, iar ca dovadă este faptul că a fost constant clasată printre principalii dezvoltatori chinezi în ultimul deceniu – ci și în faptul că este o companie imensă susținută de stat. Metrorex, deținut de stat, deține o treime din Vanke.

În ciuda declinului imobiliar din China, Vanke era considerat un dezvoltator financiar solid și unul dintre puținii dezvoltatori chinezi care încă deține calificative de credit de investiții de la S&P Global și Fitch. Moody’s a retrogradat Vanke la categoria de trash la începutul acestei săptămâni.

Este de remarcat faptul că mișcarea Beijing vine la câteva zile după ce Ni Hong, ministrul Chinei pentru locuințe și dezvoltare urban-rurală, a declarat că țara nu va salva dezvoltatorii imobiliari aflați în dificultate:

„Companiile imobiliare care sunt grav insolvente și și-au pierdut capacitatea de operare trebuie să intre în faliment și să fie restructurate în conformitate cu principiile statului de drept și ale pieței”.

Cu toate acestea, Vanke este diferită – pentru că orice faliment al companiei ar submina încrederea în dezvoltatorii de stat, a spus Chu pentru Bloomberg, adăugând „Cred că acest lucru ar putea duce cu adevărat la pierderea încrederii în aproape fiecare dezvoltator din țară dacă nici măcar entitățile deținute de stat nu sunt sigure”.

Există, de asemenea, temeri că această criză imobiliară din China ar putea să se răspândească în economia internă mai largă și să contagieze economia globală, potrivit Business Insider.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.