Cum au evoluat chiriile de la începutul anului. Garsonierele s-au scumpit cel mai mult

Cum au evoluat chiriile de la începutul anului. Garsonierele s-au scumpit cel mai mult

Chiriile la nivelul celor mai mari zece orașe din România indică o temperare a trendului din ultimii doi ani, dar încă rămâne unul de creștere, cu o scumpire ceva mai accentuată pe segmentul garsonierelor.

Comparând graficele furnizate în lunile ianuarie și iulie ale acestui an de către Storia.ro, platforma de imobiliare a grupului OLX România, în cazul garsonierelor, doar în Sibiu și Iași chiriile au rămas neschimbate, iar în Timișoara evoluția a fost nesemnificativă.

La două camere remarcăm stagnările din Brașov, Arad și Sibiu, în timp ce în Craiova se observă o mică scădere a mediei, dar nici ea una majoră.

În cazul apartamentelor cu trei camere, mediile din București, Cluj, Iași și Sibiu au scăzut, în timp ce în Brașov chiria pentru acest tip de apartament a stagnat.

Clujul rămâne un oraș foarte scump, urmat imediat de București, iar Constanța completează podiumul ca medie generală pe cele trei categorii de apartamente analizate.

Per total, chiriile sunt în creștere, tendința fiind mai evidentă în luna iulie, dar sentimentul este că piața se stabilizează. Depinde de ce se va întâmpla și în perioada următoare, când urmează febra căutărilor pentru apartamente din partea studenților.

București – Chiria la garsoniere a crescut cel mai mult, dar a scăzut puțin la 3 camere

De menționat că diferențele dintre sectoarele Capitalei sunt foarte de mari. Media pe oraș nu prea reflectă realitatea din anumite sectoare. De aceea puteți consulta graficele cu mediile pe sectoare, publicate în lunile ianuarie, respectiv iulie, de către Storia.ro.

În Capitală, chiria medie pentru garsoniere a fost de 330 de euro lunar în ianuarie, iar până în iulie a urcat cu 9,6%, la 362 de euro.

În cazul apartamentelor cu două camere, s-a înregistrat, de asemenea, o creștere a chiriei medii pe Capitală. De la 538 de euro în ianuarie a urcat cu 2,7%, la 553 euro lunar în iulie.

Apartamentele cu trei camere au trecut pe verde în iulie față de ianuarie. O scădere mică a mediei pe oraș, de la 703 euro lunar în ianuarie la 694 de euro în luna iulie.

Brașov – chiriile pentru 2 și 3 camere, neschimbate de la începutul anului

În Brașov, cei care au căutat apartamente cu două și trei camere nu au avut probleme cu scumpirile.

În cazul apartamentelor cu trei camere, și în iulie, ca și în ianuarie, media este neschimbată, adică 600 de euro/lună. Doar în luna iunie s-a încercat o scumpire, dar a revenit imediat la loc.

Chiria medie pentru apartamentele cu două camere chiar a avut o tentativă de ieftinire în luna aprilie, dar prețul a rămas relativ constant, iar în iulie, ca și în urmă cu jumătate de an, a fost de 500 de euro lunar.

Ca și în alte orașe, problema scumpirii a fost în cazul garsonierelor. După cum observați în graficul de mai jos, a crescut de la de 300 de euro în ianuarie la 350 în doar două luni. Partea pozitivă este că s-a stabilizat la nivelul din martie și a rămas la fel și în luna iulie, dar este cu 16,6% mai ridicată decât în ianuarie.

Cluj-Napoca – chirii crescute, în așteptarea festivalurilor de muzică

Clujul rămâne “iadul” chiriașilor din țară. Singurul aspect pozitiv este cel remarcat pe segmentul chiriilor pentru apartamentele cu trei camere. A fost o scădere în luna mai, dar până în iulie a revenit cam la același nivel. 700 de euro pe lună în ianuarie și 698 media din iulie. Așadar, o diferență nesemnificativă între cele două luni.

Apartamentele cu două camere au rezistat la o chirie medie de 550 de euro din ianuarie și până în iunie, dar apoi a urcat brusc la 573 de euro lunar. Un plus de 4,1%, care pare mic, dar nu și la nivelul acesta.

Chiriile la garsoniere au rezistat și ele cam la același nivel din ianuarie și până în aprilie, media din oraș fiind la 350 de euro. Din luna mai a început scumpirea, iar în iulie s-a ajuns la 400 de euro. Așadar, o scumpire de 14,2% între ianuarie și iulie.

Scumpirile din ultimele trei luni pot fi puse și pe seama celor două festivaluri mari, Electric Castle și Untold. Deși vorbim de închirieri în regim hotelier în aceste cazuri, cu siguranță, proprietarii au simțit că este loc să crească prețurile.

Arad – chiria pentru două camere a rămas neschimbată, dar a crescut mult pentru garsoniere

În Arad, prețul mediu în luna ianuarie pentru un apartament cu trei camere era de 450 de euro, iar în luna iulie ajuns la 510 euro mp, conform datelor anunțurilor postate pe Storia.ro. Asta înseamnă o scumpire de 13,3% în iulie față de prima lună a acestui an.

Apartamentele cu două camere erau scoase de proprietarii arădeni pe piață la un preț cu 350 de euro în ianuarie. Vestea bună este că au rămas la același preț. În luna martie s-a încercat o scumpire pe acest segment, dar a revenit imediat în luna aprilie.

Garsonierele s-au scumpit cam mult în Arad. În ianuarie, pretențiile proprietarilor erau la 180 de euro lunar, dar în iulie au urcat la o medie de 226 de euro, potrivit datelor storia.ro. Vorbim aici de o scumpire de 25% în doar jumătate de an. Cea mai mare creștere din țară.

Constanța – Garsonierele au rămas cu chiriile din ianuarie

Constanța se numără printre orașele scumpe din țară. Aici, garsonierele au fost cele care au rămas constante ca nivel de chirie, dar s-au scumpit apartamentele cu două și trei camere.

Apartamentele cu trei camere erau cu 13,8% mai scumpe la final de iulie decât la final de ianuarie. Media a urcat de la 600 de euro lunar la 683 de euro, conform datelor de pe Storia.ro.

Apartamentele cu două camere se închiriau și ele mai scump în iulie decât în ianuarie, dar partea pozitivă este că din martie sunt la același nivel. Așadar se resimte o stabilizare. Între ianuarie și iulie, vedem o scumpire de la 450 de euro la 500 de euro, adică un avans de peste 11%.

Garsonierele au rămas la același nivel. Au fost variații în tot intervalul dintre ianuarie și iulie, cu ușoare ieftiniri în februarie și martie, o scumpire consistentă în aprilie, până la 350 de euro, dar la final de iulie media era la 331 de euro, o diferență nesemnificativă față de media de 330 de euro din ianuarie.

Craiova – Chirii mai mari pentru garsoniere și 3 camere

În Craiova, apartamentele cu trei camere și garsonierele se închiriau mai scump în iulie decât în ianuarie, dar apartamentele cu două camere au rămas la același nivel, chiar ușor mai jos, dar nesemnificativ.

Apartamentele cu trei camere se închiriau cu 450 de euro lunar în ianuarie, iar în iulie media a fost de 500 de euro, cu aproximativ 11% mai mult, dar partea bună este că se vede o ieftinire față de luna aprilie, când media urcase la 520 de euro.

Apartamentele cu două camere au rămas cam la același nivel ca în ianuarie. S-a văzut o scădere a mediei în iunie, urmată de o creștere în iulie. În ianuarie, media este de 400 de euro, în iulie era în jurul a 397 de euro, așa că vorbim de o evoluție nesemnificativă.

Garsonierele au avut fluctuații de la lună la lună. Diferența dintre iulie și ianuarie este de un plus 20 de euro în mijlocul verii. Adică un 7,1%, de la 280 de euro la 300 de euro pentru o unitate monocamerală.

Iași – schimbări nesemnificative ale chiriilor

În capitala Moldovei avem cam aceleași prețuri ca la început de an pe toate segmentele. Au fost fluctuații în intervalul analizat, dar la mijlocul verii chiriile erau cam la fel ca în mijlocul iernii.

Apartamentele cu trei camere aveau chirii ceva mai mici în iulie decât în ianuarie, coborând de la 510 euro la 500 euro lunar.

Apartamentele cu două camere se ieftiniseră puțin în lunile aprilie și martie, dar au revenit la nivelul din ianuarie, adică la 450 de euro lunar.

Garsonierele au început anul la o medie de 320 de euro se aflau la același nivel și în iulie. A fost o ușoară coborâre în februarie, dar din aprilie se poate observa la o revenire la chiria de la începutul anului.

Oradea – creșteri ale chiriilor pe toate segmentele

În Oradea, apartamentele cu trei camere se închiriau la o medie de 450 de euro la început de an, dar în mijlocul verii, după mai multe fluctuații în ultimele luni, a ajuns la 487 de euro. Adică un plus 8,2%.

Apartamentele cu două camere se închiriau cu 380 de euro lunar în ianuarie, iar media a crescut cu 20 de euro în februarie, adică un avans în jur de 5%, și a rămas la 400 de euro până în iulie.

Garsonierele din Oradea se închiriau cu 200 de euro la începutul anului, dar în mijlocul verii chiria medie urcase la 242 euro lunar, adică o scumpire de 21%. A doua cea mai mare scumpire din țară.

Sibiu – Chiriile garsonierelor au încremenit la 300 euro lunar

Sibiul a prezentat mai degrabă o ieftinire a chiriilor din oraș. Chiriile în apartamentele cu două și trei camere s-au ieftinit în luna aprilie și s-a văzut o revenire în iulie, dar garsonierele au rămas pe același nivel.

Apartamentele cu trei camere se închiriau în ianuarie cu 550 de euro, dar nivelul a coborât abrupt în primele două de primăvară până la 500 de euro, iar în iulie media a urcat la 520 de euro. Așadar, chiria medie este cu 5,5% mai mică.

Apartamentele cu două camere au avut o evoluție de la lună la lună similară cu cele cu trei camere, doar că declinul din primăvară a fost mai mic, iar în iulie a recuperat scăderea. Media a rămas tot în jurul a 400 de euro în iulie, cum era și în ianuarie.

La garsoniere nu poate fi remarcată decât constanța mediei, care a rămas aceeași în tot acest interval, adică la 300 de euro lunar.

Timișoara – Chiria pentru 3 camere a crescut cu 10%

În orașul de pe Bega avem o schimbări nesemnificative la garsoniere și două camere, dar apartamente cu trei camere au chirii simțitor mai mari.

Dacă în ianuarie chiria medie pentru trei camere era de 450 de euro, în iulie media urcase la 495 de euro lunar. Ceea ce înseamnă o scumpire de 10% între ianuarie și mijlocul verii.

Chiria pentru apartamentele cu două camere a fost Constantă tot anul, menținându-se în jurul valorii de 400 de euro lunar.

Garsonierele din Timișoara se scumpiseră mult în aprilie și mai, dar coborând în iunie, iar în iulie media era la 256 de euro lunar. Așadar, doar un 2,4%, la acest nivel, o diferență nesemnificativă.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.