Cum să-ți menții locuința răcoroasă pe timp de caniculă

Cum să-ți menții locuința răcoroasă pe timp de caniculă

Verile sunt tot mai călduroase și mai insuportabile din cauza perioadelor extinse de temperaturi ridicate, fără posibilitatea de a mai fi răcoriți de o ploaie de vară. Disconfortul termic crește și în interiorul locuințelor noastre, nu doar în afara lor, așa că este important să menținem un nivel de confort cât mai ridicat.

Dincolo efectele pe care le simțim la nivel fiziologic, adică transpirație, respirație greoaie, deshidratare și așa mai departe, efectele căldurii se văd și la nivel mental. Disconfortul termic ne afectează inclusiv starea de spirit, scăzând productivitatea, creativitatea și ne reduce „cheful” de a face multe lucruri.

Am adunat mai multe sfaturi de la specialiști, online și offline, pentru a găsi soluții de a reduce disconfortul termic. Chiar dacă fiecare sfat în parte nu poate ajuta foarte mult, puse în practică împreună, pot schimba suficient nivelul de confort sau disconfort termic în locuință.

Ventilează-ți locuința, dar nu deschide oricând ferestrele și ușile

Asigurarea unui circulații a aerului din locuință poate ajuta la menținerea unei temperaturi ceva mai scăzute în casă și la reducerea disconfortului termic, iar asta o puteți face simplu dacă aveți uși, ferestre sau balcoane pe laturi diferite ale imobilului.

Dacă locuiți într-un apartament care, din păcate, se află pe o singură parte a blocului, trebuie să deschideți cât mai mult ferestre, pentru a încuraja circulația și îmbunătățirea aerului. Dacă este nevoie, măcar pentru o scurtă perioadă, deschideți ușa de la intrare pentru a se ventila cu casa scării.

Alegerea momentului pentru a deschide ferestrele este însă crucial. În miezul zilei NU este recomandată deschiderea ferestrelor și ușilor. Chiar dacă în primul moment veți simți o briză, deoarece diferența de presiune atmosferică va face ca aerul să circule în prima fază, senzația de răcorire este doar o iluzie.

Chiar dacă ventilația vă va crea senzația de răcorire, adevărul este că aerul cald de afară va intra în locuință și va ridica temperatura interioară, iar în zonele mai puțin ventilate ale locuinței senzația de disconfort începe să crească.

În plus, va crește gradul de disconfort pe timpul nopții, deoarece căldura acumulată în pereții casei se va elibera în interior în timpul nopții, iar dacă temperaturile de afară nu scad suficient pe timp de noapte, ci abia spre dimineață, nu se va răcori suficient în locuință.

Prin urmare, cele mai bune perioade în care să asigurați o ventilare a locuinței este în timpul serii, noaptea și dimineață devreme până începe să ridice din nou nivelul în termometre afară.

Regula este simplă, poți deschide ferestrele și ușile atunci când temperatura de afară scade sub nivelul celei din locuință, așa că este recomandat să vă luați un termometru pe care să-l aveți în casă. Temperatura de afară este ușor de aflat cu atâtea aplicații de vreme pe telefon.

Legile termodinamicii sunt clare, transferul caloric se face întotdeauna de la cald la rece. Astfel, în timpul zilei, căldura de afară va intra întotdeauna în casă. Prin urmare, dacă seara este mai răcoare afară, căldura din interior va încerca să migreze către exterior. Cu atât mai mult dacă aveți o locuință care se poate ventila ușor prin deschiderea ferestrelor și a ușilor.

Mai multă lumină înseamnă și mai multă căldură. Trage jaluzelele!

Pe timpul verii, lumina naturală este din belșug și poate că vrem să ne bucurăm de ea. Problema este că lumina înseamnă căldură. Fotonii sunt particule încărcate cu energie, ceea ce înseamnă că suprafețele de care se lovesc se încălzesc, iar obiectele care stau în locuință în lumina soarelui se pot transforma, fără voia voastră, în radiatoare de căldură.

Prin urmare, folosirea jaluzelelor sau, în cazul celor care au, a obloanelor de la ferestre este extrem de recomandată. Puteți lăsa o mică fantă deschisă, astfel încât să aveți lumină și în încăperi pentru a nu fi nevoiți să folosiți becurile.

Puteți testa singuri, stând în dreptul ferestrelor, să vedeți când de mult poate încălzi lumina suprafețele de la interior pe timpul verii.

Evitați folosirea echipamentelor care degajă căldură

Deși ne oferă o senzație de răcorire, ventilatoarele pot deveni și ele generatoare de căldură. Dacă nu aveți alternativa unui aparat de aer condiționat, este de înțeles utilizarea lor, dar altfel, nu sunt recomandate. Mai ales dacă le folosim mult.

Motoarele ventilatoarelor încep să se încălzească și să degaje căldură, iar acestea nu vor face altceva decât să circule aerul încălzit din încăpere.

Ventilatoarele își fac cel mai bine treaba în aer liber, unde nu poți folosi un aparat de aer condiționat și unde temperatura este oricum foarte ridicată, iar ca soluție de reducere a disconfortului termic, da, ventilatoarele sunt o variantă bună.

De asemenea, utilizarea aspiratoarelor, a electrocasnicelor mari, în cazul gamerilor, a laptopurilor și PC-urilor de mare putere, care au plăci video ce au nevoie de sisteme puternice de răcire, stații de călcat și așa mai departe NU este recomandată. Toate pot deveni surse de căldură și de creștere a disconfortului termic în interiorul locuinței.

Evitați gătitul în miezul zilei

Dacă aveți treburi casnice, încercați să le faceți dimineață sau seara, cât stați cu ușile și ferestrele deschise, efectul de ventilație scoțând imediat aerul cald din locuință în afara ei. Evident, cea mai mare problemă este gătitul.

Dacă este cald afară nu înseamnă că nu se va simți surplusul de căldură pe care-l veți genera cu echipamentele de gătit. Fie că vorbim de aragaze, plite electrice, cuptoare, mixere, roboți de bucătărie și așa mai departe, toate degajă căldură.

La fel, gătiți dimineața sau seara, când temperatura de afară este mai scăzută decât cea din interiorul locuințelor și ventilația poate scoate afară rapid căldura produsă în timpul gătitului.

Fie că alegeți să gătiți ziua sau dimineața, ori seara, dacă aveți bucătărie închisă, folosiți cu încredere ușa de la bucătărie pentru a o izola de restul locuinței. Căldura se va răspândi și în restul casei și veți crește gradul de disconfort și în celelalte încăperi.

Schimbați becurile cu LED-uri

Deși în zilele noastre becurile economice sunt la modă, încă mai există destui cei care folosesc becuri cu incandescență sau tuburi fluorescente. Acestea degajă căldură. Inclusiv unele becuri economice pot degaja căldură, dar cele mai bune în această privință dintre toate sunt LED-urile.

Pe lângă faptul că pot produce cantități mari de lumină la un consum foarte mic, LED-urile generează o cantitate neglijabilă de căldură. Serile tindem să stăm cu luminile aprinse, așa că nu vrem să încălzim locuința exact atunci când are cele mai mari șanse să se răcorească.

Dacă este posibil, serile folosiți luminile doar acolo unde aveți nevoie de ele.

Faceți plimbări seara sau răcoriți-vă afară

Corpurile noastre sunt și ele generatoare de căldură. Atât prin căldura pe care o degajăm la nivelul întregii suprafețe a corpului, dar și prin respirație. Aerul expirat iese la o temperatură aproximativ 36-37 de grade.

Prin urmare, cât timp casa se ventilează lăsând ferestrele deschise, stând afară, eliminăm încă o sursă de căldură la interior. În plus, este mult mai ușor să te răcorești afară, unde circulația aerului este mult mai bună.

Dacă stăm seara în casă, cu ferestre închise, iar aerului nu circulă, pur și simplu vom sta în aerul încălzit de noi în jurul nostru.

Că mergem la o terasă, să ne bucurăm de o înghețată, la un film sau pur și simplu stăm în curte sau în fața blocului, vom ajuta la răcorirea locuinței.

Cum folosești aparatul de aer condiționat pentru a nu consuma multă energie

Mai ales în timpul caniculei, mulți avem tentația de a folosi aparatele de aer condiționat, iar în unele cazuri unii coboară temperatura foarte mult.

Ei bine, nu este necesar. Dacă afară temperatura se apropie de 40 de grade, imobilul va avea tendința de a se încălzi, acumulând căldură în pereți, dar nu este nevoie să coborâți temperatura pe care doriți să o asigure aerul condiționat la 20 de grade, de exemplu.

Dacă la interior temperatura ambientală este la 30-31 de grade și resimțiți disconfort termic, setați ca aerul să aducă temperatura între 24-27 de grade. Poate chiar 28 de grade dacă nu vă deranjează această temperatură. Chiar dacă pare o temperatură ridicată, veți simți imediat diferența în aerul produs de aparat.

Pentru a coborî temperatura în interior, aparatul de aer condiționat va scoate în încăpere un aer care este mult mai rece de 24-27 de grade. Plusul de confort se va simți imediat.

Totodată, veți reduce consumul de electricitate. Fiecare grad ce nu trebuie răcit poate aduce o economisire de până la 10% din consumul de electricitate al aparatului de aer condiționat.

Dacă solicitați aparatul de aer condiționat pentru a coborî temperatura din locuință la 18-20 de grade, echipamentul va consuma exponențial mult, pentru că va trebui să expulzeze aer la o temperatură mult mai mică. Nu este nevoie să răciți atât de mult aerul în încăpere pentru a vă simți bine.

În acest fel crește sarcina și consumul de electricitate, plus a agentului de răcire, ceea ce va grăbi momentul în care aparatul va avea nevoie de o realimentare cu agent de răcire, ceea ce înseamnă un cost în plus.

Nu mai spunem că în timpul verii tehnicienii din service-uri sunt foarte greu de găsit din cauza numărului mare de solicitări, atât pentru mentenanță, reparații sau chiar instalări de echipamente noi.

Recent, un coleg a încercat să facă o rezervare pentru realimentarea cu agent de răcire a aparatului de aer condiționat și nu a găsit niciun service care putea interveni mai devreme de două săptămâni.

Lăsați aerul să „bată” în sus și nu opriți aparatul prea des

Un alt truc pentru a economisi electricitate folosind aerul condiționat este acela de a îndrepta direcția în care „bate” aerul paralel cu tavanul încăperii.

Din nou, aici intră în acțiune principiile termodinamicii. Aerul rece este întotdeauna mai dens decât cel cald, așa că se va „scufunda” în încăpere forțând aerul cald să urce, ocazie cu care se și răcește.

Deși în proximitatea aparatului aerul va circula mai aproape de plafonul încăperi, după o anumită distanță, în funcție de viteză setată, acesta începe să coboare și veți putea răci mai ușor și zonele aflate la o distanță mai mare de aparatul de aer condiționat.

Dacă îndreptați fantele aerului condiționat să bată direct în jos, este posibil ca acesta să nu călătorească la fel de bine până în zonele mai îndepărtate, iar în partea superioară a camerei să va simți în continuare căldură.

De asemenea, nu opriți și porniți aerul condiționat. Setați-l pe o temperatură cât mai aproape de 27 de grade, pentru a nu simți frigul, care ne-ar putea determina să-l mai oprim pentru că s-a făcut „prea răcoare”.

Repet, aerul expulzat de aparat este automat mai rece de 27 de grade pentru a răci aerul din încăpere. Lăsați-l să meargă cât mai mult, pentru că va consuma mai puțină energie pentru a răci aerul cu 1-2 grade, decât dacă lăsați să crească temperatura din nou la 30-31 de grade.

Nu faceți o economie reală ținând aparatul oprit și-l porniți doar când nu mai puteți de cald în casă.

Cum spuneam mai sus, fiecare grad în plus sau în minus poate aduce o economie sau un surplus de consum de până la 10%.

Nu vă zgârciți cu izolarea termică a locuinței

Dacă locuința nu este izolată termic, atunci sunt toate șansele să suferiți de căldură pe timpul caniculei. Izolarea locuinței și utilizarea ferestrelor termoizolante vine cu un cost destul de ridicat, dar investiția se amortizează în timp în costul facturilor și întreținerii.

O locuință izolată corespunzător nu va permite transferului termic să fie la fel de rapid ca în cazul locuințelor neizolate. Într-o locuință neizolată temperaturile pot fi lejer cu 30% mai mai ridicate pe timp de vară, aparatele de aer condiționat vor munci mai mult, iar consumul de electricitate va crește.

În plus, veți resimți beneficiile izolației termice inclusiv iarna, când vor scădea simțitor și costurile cu încălzirea locuinței, iar în casă va fi mult mai cald.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.