Curtea de Conturi vrea un nou sediu pe malul exclusivist al lacului Floreasca, cu vedere spre vila lui Iohannis

Curtea de Conturi vrea un nou sediu pe malul exclusivist al lacului Floreasca, cu vedere spre vila lui Iohannis

Curtea de Conturi a României a început demersurile de construcție a unui sediu central nou, în care să fie mutate și Camerele de Conturi București și Ilfov, după ce a primit în administrare un teren valoros al statului, amplasat pe malul lacului Floreasca și lângă celebrele vile de protocol ale statului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Instituția de control a receptat primele documente urbanistice necesare construirii noului sediu pe un teren al statului, cu o suprafață totală de 17.835 de metri pătrați, trecut anul trecut în administrarea sa. Pentru a primi autorizația, Curtea de Conturi trebuie să realizeze un Plan Urbanistic Zonal pentru această adresă.

Proprietatea a fost trecută în 2023, printr-o hotărâre a Guvernului Ciucă, din domeniul privat al statului și administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” în domeniul public al statului și administrarea Curții de Conturi a României, în vederea edificării unui sediu nou care să permită comasarea activității din toate spațiile actuale în care își desfășoară activitatea Curtea de Conturi.

În 2021, RA-APPS a făcut o ultimă evaluare acestui teren și figura cu o valoare de inventar de peste 30 de milioane de euro. Proprietatea statului a fost o perioadă scosă la vânzare. Loturile care alcătuiesc terenul dat în administrarea Curții de Conturi au făcut parte dintr-un teren mai mare, din care regia a vândut două loturi în 2021 și 2022 și a mai rămas cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați.

Terenul pe care Curtea de Conturi vrea să își construiască sediul central se află într-o zonă exclusivistă a Capitalei, pe malul lacului Floreasca, între hotelul Diesel și Clubul Floreasca, cu vedere spre vilele de protocol ale statului Vila Lac 1 și Vila Lac 3, unde își are reședința președintele României.

Curtea de Conturi este în căutare de sediu de mai mulți ani. Ultimul demers a vizat construcția unui imobil de birouri cu trei subsoluri și 12 etaje pe un teren, primit de la ADP Sector 1, amplasat peste drum de Ana Tower, turnul de birouri de lângă Romexpo al omului de afaceri George Copos.

În 2009, instituția a solicitat Guvernului, fără succes, să folosească hotelul Triumf din centrul Bucureștiului ca sediu, iar în 2015, Guvernul începuse formalitățile de trecere în proprietatea Curții de Conturi a unui spațiu din Piața Victoriei unde funcționa un garaj al SPP.

Curtea de Conturi își are acum sediul central într-o clădire istorică de pe Strada Lev Tolstoi, în timp ce Camera de Conturi București are sediu într-o vilă de lângă hotelul Athénée Palace, iar Camera de Conturi Ilfov funcționează în clădirea monument istoric Palatul Creditului Industrial din Piața Universității.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.