Danemarca – cea mai accesibilă țară europeană pentru achiziția de proprietăți

Danemarca – cea mai accesibilă țară europeană pentru achiziția de proprietăți

Un nou studiu care compară prețurile proprietăților din 62 de țări, în raport cu salariile medii locale, arată că, în mod surprinzător, o țară europeană considerată a fi una dintre cele mai scumpe pentru orice altceva este câștigătoarea clasamentului.

Cea mai accesibilă țară din Europa pentru a cumpăra o casă, raportat la venitul mediu, este Danemarca – potrivit unui nou raport al BestBrokers.com, citat de Euronews.

Prețul mediu al unei proprietăți de 100 de metri pătrați este echivalentul a 114 salarii nete în Danemarca, clasând țara din nordul continentului drept cea mai accesibilă țară din Europa pentru a cumpăra o locuință, pe baza datelor de la FMI, Numbeo și TradingEconomics, arată BestBrokers. România s-a clasat pe locul 10 în acest top, cu 173 de salarii lunare necesare pentru achiziția unei proprietăți de 100 mp.

Chiar dacă Danemarca s-a clasat drept cea mai scumpă țară din UE în 2023 (prețurile la bunuri și servicii au fost cu 43% peste media UE, conform Eurostat), câștigurile medii anuale sunt pe locul șapte cele mai ridicate din Europa.

„Deoarece prețurile și veniturile variază semnificativ de la o țară la alta, echipa de la BestBrokers a decis să examineze piața imobiliară raportat la câte salarii lunare este nevoie pentru a cumpăra o casă în diferite țări europene”, se arată în raportul companiei.

Clasamentul accesibilității se bazează pe date care examinează prețurile caselor, venitul net lunar mediu, inflația și ratele dobânzilor ipotecare „reale”, care reprezintă ratele ipotecare ajustate cu inflația, în 62 de țări din lume.

Potrivit acestui raport, Irlanda și Suedia sunt a doua și a treia țară în privința accesibilității din Europa, cu 123 și, respectiv, 129 de salarii nete suficiente pentru a cumpăra o casă de 100 de metri pătrați, echivalentul a aproximativ 10 ani de salarii anuale.

Cu toate acestea, analiza este pur teoretică, dat fiind că nu sunt luate în considerare cheltuielile pentru mâncare, întreținere, îngrijirea copiilor și altele.

La coada clasamentului european se află Republica Cehă și Slovacia, unde o locuință de 100 de metri pătrați costă de 297 de ori salariul mediu, care ar putea fi câștigat pe parcursul a aproape 25 de ani.

Unul dintre aspectele importante analizate a fost cel privind creditele ipotecare reale din fiecare țară. Studiul a folosit date despre ratele ipotecare și estimările inflației pentru al treilea trimestru al anului 2024, pentru a afla care sunt ratele ipotecare „reale”.

Cu un salariu mediu net în valoare de aproximativ 977 de euro pe lună și un preț mediu de circa 1.409 euro pe metru pătrat pentru locuințele situate în afara zonelor centrale din mediul urban, România se află la jumătatea clasamentului în topul țărilor din Uniunea Europeană din perspectiva gradului de accesibilitate la cumpărarea unei locuințe, arată și o analiză a Storia, publicată în prima parte a anului curent.

Astfel, indicele de accesibilitate pentru piața imobiliară din România, calculat ca raport între prețul mediu pe metru pătrat pentru o locuință rezidențială conform platformei Numbeo și salariul mediu net lunar conform Institutului Național de Statistică, este de 1,44, în condițiile în care o locuință este cu atât mai accesibilă cu cât valoarea indicelui este mai mică.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.