Demararea de noi proiecte rezidentiale in Oradea depinde de conditiile pietei

Demararea de noi proiecte rezidentiale in Oradea depinde de conditiile pietei

Intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie anul acesta, a ratei de TVA majorată de la 5% la 9% a afectat tranzacțiile de pe piata imobiliară și, implicit, planurile dezvoltatorilor de lansare a unor noi proiecte rezidențiale.

„Momentan, piața este blocată din cauza modificării TVA, iar la ora actuală nu prea sunt vânzări”, ne-a declarat Ștefan Agoston, reprezentantul firmei de dezvoltări imobiliare Prima Kapital Project din Oradea, firmă ce are în pregătire proiectul de construire a patru blocuri cu zece niveluri.

Din ianuarie 2024 se aplică TVA de 9% la achiziționarea de către persoane fizice a locuințelor cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Prima Kapital Project pregătește construirea blocurilor A5, A7, A8 și A11, cu Subsol + Parter + 8 Etaje, pe strada Octavian Goga din municipiul Oradea.

Tot în această zona, firma deja are în dezvoltare alte două proiecte.

„Pe strada Octavian Goga, deja avem două proiecte. Sperăm ca la finele anului 2024 să încheiem lucrările la primul dintre ele. Pentru cel de-al doilea, lucrările au început în luna noiembrie a anului trecut și vor dura cam un an și jumătate. Sperăm să finalizăm proiectul în primăvara anului 2025”, a adăugat dezvoltatorul.

Pentru cele patru noi blocuri încă nu a fost stabilită o dată de începere a lucrărilor.

„Depinde de evoluția pieței. Acum avem și alte proiecte în lucru și, în plus, trebuie mai întâi să obținem toate actele și avizele necesare”, ne-a mai spus domnul Agoston.

El a adăugat că nu pot fi făcute, încă, previziuni, pentru acest an, mai ales din cauza condițiilor din piață: „Este prea devreme pentru estimări, nu știm ce-o să fie în piață. Avem deja apartamente finalizate”.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.