Directorul AMCCRS, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală: „Realmente cade orașul pe noi”

Directorul AMCCRS, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală: „Realmente cade orașul pe noi”

Directorul executiv al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din Capitală, Răzvan Munteanu, a declarat, în cadrul unei dezbateri publice, că acest domeniu a fost „extrem de subfinațat”. ”Realmente cade orașul pe noi”, a afirmat Munteanu.

Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri la sediul GDS despre referendumul cu tema „Bucureștenii decid: 7 orașe sau unul singur? Prima dezbatere cu argumentele pe masă”, unde a participat și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„Au fost bani alocați în domeniul eficienței energetice, avem câteva sute de milioane de euro cheltuite în oraș pe eficiență energetică, însă pe consolidare mai puțin. Dacă ne uităm și la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani la nivel de Primărie a municipiului București, putem observa că doar 30 de imobile au fost consolidate din fonduri publice, sigur, cu recuperarea banilor de la cetățeni”, a declarat Răzvan Munteanu, citat de News.ro.
„Avem date colectate într-un mod eterogen, pompieristic, primul venit, primul servit”

Acesta a adăugat că domeniul consolidărilor clădirilor cu ric seismic a fost unul „extrem de subfinanțat”, deși București este un oraș cu risc seismic ridicat.

„Deși Banca Mondială spune că peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile riscului seismic, avem date colectate doar pentru 2000 dintre ele și acestea într-un mod eterogen, pompieristic, primul venit, primul servit. Este clar că este nevoie de o abordare integrată, de o coordonare. Din 2022, am început să devenim eligibili în programele naționale, dar nevoile sunt atât de mari la nivel de oraș, astfel încât trebuie să avem o coordonare și o abordare integrată și în acest domeniu al consolidării, pentru că realmente cade orașul pe noi. Trebuie să conștientizăm cu toții acest lucru”, a afirmat Munteanu.

Directorul executiv al AMCCRS mai spune că atunci când se vorbește despre fonduri europene, se discută „la modul general”.

„Concret, consolidarea nu a fost finanțată prin programe operaționale regionale. A fost prima oportunitate în anul 2022, când la nivel național s-au alocat 300 de milioane de euro, Primăria municipiului București, prin administrația de consolidări, contractând 60 de milioane de euro. Acesta este un domeniu subfinanțat”, a mai spus Răzvan Munteanu.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.