Oamenii de afaceri Emil și Daniel Tănăsoiu (tată și fiu) au încheiat un parteneriat cu fondul de investiții Ironbridge Invest, deținut de familiile Ciungara și Pavel din Brașov, cu scopul extinderii, cu încă circa 150 de apartamente, a cartierului Green Lake din nordul Bucureștiului, început de dezvoltatori greci înainte de criza financiară din 2008, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Familia Tănăsoiu a început, în toamna anului trecut, construcția primei etape a proiectului Green Lake by Primavera Development în parteneriat cu soții Corina și Sebastian Bălășescu, fondatorii Urgent Curier. Această fază urmează să cuprindă 36 de vile și 56 de apartamente, amplasate în blocuri de joasă înălțime și care au fost precontractate în proporție de 70%, potrivit dezvoltatorului.
Familia Bălășescu a intrat pe piața imobiliară prin achiziția clădirii de birouri CSDA Siriului de la Daniel și Emil Tănăsoiu și, ulterior, a cumpărat și clădirea de birouri Biharia Office Building de la fondul spaniol Danube Property.
În proiectul Green Lake, Bălășescu are un rol de investitor discret, dezvoltarea fiind asigurată de compania Primavera Development, sub care familia Tănăsoiu își realizează proiectele imobiliare.
Daniel Tănăsoiu și partenera sa, doctorul Ionela Anghelescu, coproprietară a clinicii de fertilitate și ginecologie Embryos, au mai cumpărat circa 6.600 de metri pătrați de teren în completarea Green Lake, unde planifică construirea a 11 vile și a 20 de apartamente.
În paralel, familia Tănăsoiu s-a asociat cu Ironbridge Invest și a cumpărat restul de circa 11.000 de metri pătrați de la foștii dezvoltatori ai Green Lake și planifică aici dezvoltarea unor blocuri cu 140 de apartamente, proiectate de cunoscutul birou de arhitectură ADN.
Ironbridge Invest este deținut de familiile Roxana și Bogdan Ciungara și Mihaela și Marius Florin Pavel, ambele din Brașov, care mai sunt implicate și în dezvoltarea unui hotel, ce va fi asociat brandului internațional Swissôtel, din Poiana Brașov. Ei sunt parteneri și cu Ionuț Nicolescu, fost cofondator al SVN Romania și al Meta Estate Trust.
„Am preluat terenuri, cu o suprafață cumulată de circa 4,5 hectare, de la foștii dezvoltatori greci ai Green Lake. Am încheiat diferite forme de parteneriat cu familia Bălășescu, cu Ionela Anghelescu și fondul Ironbridge Invest, alături de care vom dezvolta, în total, 200 de apartamente și circa 50 de vile, a căror valoare de investiției o estimăm la 68 de milioane de euro“, a declarat, pentru Profit.ro, Daniel Tănăsoiu.
Locuințele din noul proiect Green Lake by Primavera Development vor fi dotate cu pompe de căldură și panouri fotovoltaice. Ansamblul are un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de sub 1 și a necesitat investiții de 2 milioane de euro în infrastructură. Complexul beneficiază și de o deschidere de 225 de metri la lacul Grivița.
Construcția ansamblului Green Lake Residence din nordul Bucureștiului a fost începută de compania cu capital grec Greenlake Development înainte de criza financiară din 2008, eveniment care a condus la intrarea în insolvență a dezvoltatorului în 2011.
La momentul lansării proiectului pe piață au fost anunțate 579 de unități locative pe un teren de 11 hectare, din care au fost realizate doar 118 apartamente și 39 de vile. Greenlake Development a ieșit din insolvență în 2012. Compania are ca asociați două grupuri de investitori greci și ciprioți: Quality Living Developers, cu o participație de circa 60%, și Secure Property Development & Investment (SPDI), cu restul părților sociale.
Familia Tănăsoiu a finalizat, recent, construcția noului sediu central al Heineken România. Noua clădire de birouri de tip boutique Muse, din zona Fântânii Miorița, este închiriată în totalitate. Pe lângă Heineken, are sediu aici și AstraZeneca.
În 2018, familia Tănăsoiu a vândut proiectul de mall Festival din Sibiu către NEPI Rockcastle pentru 21 milioane de euro. Anterior, a mai vândut către Mega Image terenul pe care belgienii și-au construit supermarketul din Piața Sudului.
Totuși, cea mai importantă tranzacție în care a fost implicat Emil și Daniel Tănăsoiu este vânzarea complexului de birouri S-Park, cel mai mare proiect dezvoltat de familie, într-o tranzacție, realizată în plin boom imobiliar, cu grupul austriac Immofinanz la un preț uriaș de 100 de milioane de euro, una dintre cele mai importante tranzacții din acea perioadă.
Primavera Development a mai realizat și sediul Danone din Colentina, vândut, în 2014, fondului cipriot Secure Property Development & Investment (SPDI) cu 5,85 milioane de euro. Una dintre lucrările reprezentative este și Liceul Francez din nordul Bucureștiului, dezvoltat și construit în 2013.
Aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în București și împrejurimi, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania.
Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022.
Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.
Lasa un raspuns