Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat de la familia turcă Eskiocak fosta platformă industrială Andami din cartierul 23 August al Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Construcțiile existente pe teren au fost deja demolate, iar specialiștii spun că în loc ar putea fi construite circa 700 de apartamente sau un parc de retail.
Platforma industrială Andami, formată din 3 loturi de teren cu o suprafață cumulată de circa 2 hectare, a fost cumpărată la licitație în 2022, cu un preț de 1,76 milioane euro, de familia de antreprenori turci Eskiocak, care a dezvoltat peste 2.000 de apartamente în cartierul bucureștean Militari.
Anul acesta, terenul a fost cumpărat de la turci de Dedeman, care are un magazin chiar lângă proprietate și care a demolat toate halele, depozitele și magaziile existente acolo.
„Momentan nu am stabilit ce destinație va avea terenul în cauză“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții Dedeman.
Sursele Profit.ro din piața imobiliară sunt de părere că, în acest loc, frații Pavăl pot construi peste 700 de apartamente sau un parc de retail, care să aibă și un magazin Bebe Tei, din care proprietarii Dedeman dețin 30%.
Familia Doina și Adrian Mircioiu, care înainte de criza imobiliară din 2008 figurau în topurile de specialitate cu o avere 50-60 de milioane de dolari, au ajuns în faliment cu afacerea lor Andami, specializată pe comercializarea de materiale de construcții. Familia Mircioiu se extinsese și pe piața rezidențială cu un proiect de vile în Corbeanca. A construit 35 de case în cadrul ansamblului Magnolia din Corbeanca, însă nu a reușit să vândă decât 7 dintre acestea. Andami Comp a fost declarată insolventă în 2013, după ce în 2012 realizase cele mai mari încasări din istoria companiei, respectiv 211 milioane lei, iar proprietățile sale au început să fie vândute pe bucăți.
În 2022, o firmă a familiei de dezvoltatori imobiliari Chitafes a oferit 5,8 milioane de euro pe toate proprietățile Andami, însă oferta a fost refuzată de principalii creditori ai companiei falimentate: First Bank, Banca Transilvania și Vista Bank. Întregul portofoiul cuprindea 28 de vile și 12 terenuri în cadrul complexului rezidențial Magnolia din Corbeanca, platforma industrială din cartierul 23 August, o altă vilă în Corbeanca, niște terenuri în comuna Tamas – care erau pregătite pentru proiectul rezidențial Magnolia Tamas, alte două proprietăți pe Șoseaua Chitilei și Strada Renașterii din Sectorul 1 și un imobil din Galați.
Ulterior, doar platforma industrială Andami din estul Bucureștiului a fost cumpărată la licitație, de către o firmă a familiei Eskiocak, la un preț de 1,76 milioane euro, potrivit informațiilor furnizate Profit.ro de reprezentanții Euro Insol, lichidatorul judiciar al Andami Comp.
Terenul, aflat acum în proprietatea Dedeman, este amplasat în spatele centrului comercial Supernova Pantelimon, care găzduiește Carrefour, și lipit de magazinul Dedeman Pantelimon, inaugurat în 2018. Un alt vecin de proprietate este terenul de circa 3,6 hectare, aflat și el la vânzare, al fostului producător ICMA, controlat de omul de afaceri Mircea Popa. Peste drum de terenul Andami se află și Rams Industrial Park, ai cărui proprietari au gândit un PUZ de înlocuire a depozitelor cu locuințe și birouri.
Fosta zonă industrială Republica este tot mai activă din punct de vedere imobiliar. În apropierea platformelor Andami și ICMA se află și fosta Tubinox, cumpărată de familia Negoiță.
Înlocuirea vechilor fabrici cu magazine, clădiri de birouri și ansambluri rezidențiale este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai cunoscute exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.
De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Semănătoarea, Ventilatorul, Rocar, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus, fabrica de bere Grivița și fabrica de mobilă Artemob.
Lasa un raspuns