Germania – Bundesbank spune că preţurile locuinţelor încă sunt supraevaluate, în ciuda prăbuşirii din 2023

Germania – Bundesbank spune că preţurile locuinţelor încă sunt supraevaluate, în ciuda prăbuşirii din 2023

Locuinţele germane încă sunt supraevaluate, în pofida scăderii preţurilor din 2023, deoarece a crescut costul creditelor ipotecare, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă, scrie Agerpres.

Conform datelor din industrie, preţul proprietăţii imobiliare utilizate de proprietar a scăzut cu peste 4% anul trecut. Datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis) indică declinul la 8,9% în primele nouă luni din 2023.

Dar Bundesbank estimează că preţurile încă sunt cu 15-20% peste nivelul la care ar trebui să fie, pe baza actualei situaţii demografice şi economice din Germania. Instituţia a avertizat: „Supraevaluarea ar putea să nu fie încă pe deplin corectată, în pofida unei considerabile reduceri. Aceste evoluţii sporesc riscul corecţiilor de preţ”.

Raportul între preţurile la bunurile imobiliare şi venituri este cu 20% mai ridicat decât valoarea de referinţă în timp ce relaţia pe termen lung între preţurile proprietăţilor, ratele dobânzilor şi venituri arată o supraevaluare între 10% şi 15%, a apreciat Banca Centrală a Germaniei.

Alte date publicate recent de Destatis arată că preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul trei din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele afectând piaţa imobiliară.

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în ritm anual cu 10,2% în perioada iulie-septembrie 2023, al patrulea trimestru de declin consecutiv. Au fost scăderi semnificative în special în oraşele mari, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,1%, iar preţurile la locuinţe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,7%.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.