Globalworth a vândut unui om de afaceri român, singurul proiect de locuințe de lux pe care îl deține

Globalworth a vândut unui om de afaceri român, singurul proiect de locuințe de lux pe care îl deține

Compania Globalworth, la care stau în chirie aproape toate multinaționalele din România, a vândut omului de afaceri român Ioan Paul Rafail un proiect de locuințe de lux de lângă parcul bucureștean Herăstrău, tranzacție în urma căreia a înregistrat o ușoară pierdere, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Ioan Paul Rafail este fost partener de afaceri al lui Ioannis Papalekas (48 de ani), cel care a înființat Globalworth în 2013.

Tranzacția dintre cele două părți a avut ca obiect un teren de circa 3.200 de metri pătrați amplasat pe Șoseaua Nordului, lângă vila milionarului Dan Nicorescu și peste drum de Parcul Herăstrău.

Pe acest teren, Globalworth a fost autorizat în octombrie 2022 să înceapă construcția proiectului rezidențial Herăstrău One format din două clădiri cu apartamente unite la nivelul parterului cu un corp de legătură. Mai exact, întregul proiect va avea două niveluri subterane comune pentru parcări și 5 etaje supraterane, plus mezanin.

Proiectul prevede construcția a doar 29 de apartamente, însă suprafețele acestora sunt uriașe, comparativ cu standardul pieței, adică depășesc 320 de metri pătrați fiecare.

În martie 2023, terenul și acest proiect rezidențial au fost vândute de Globalworth lui Ioan Paul Rafail pentru 7 milioane de euro, din care 4 milioane de euro au fost plătiți cash și restul de 3 milioane de euro au fost încasați în martie 2024. La momentul definitivării tranzacției, Globalworth a marcat o pierdere netă de 500.000 de euro.

Deși autorizația de construire a proiectului din Herăstrău a fost emisă de Primăria Sectorului 1 în 2022, abia acum au apărut primele utilaje pe teren.

Interesant este că noua proprietate a lui Rafail e lipită de un teren cu o suprafață de circa 2.400 de metri pătrați, pe care este construită o vilă și pentru care Larisa Iavorski, soția fostului ministru al Energiei din Republica Moldova, Constantin Iavorski, a obținut anul acesta o autorizație de desființare a construcțiilor existente pe teren. Între cele două terenuri nu există gard despărțitor.

Timp de zece ani, cât proiectul cumpărat de Rafail s-a aflat în portofoliul Globalworth, valoarea acestuia a crescut de la 6,1 milioane de euro la 8,3 milioane de euro.

Acesta a fost și sigurul proiect rezidențial aflat pe lista de dezvoltări ale Globalworth, ținta sa fiind clădirile de birouri, sector pe care îl domină. Totuși, Papalekas a inclus în portofoliul de început al companiei și ansamblul rezidențial UpGround din apropierea metroului Pipera, însă acesta era deja funcțional la acel moment.

Investitorul imobiliar grec Ioannis Papalekas, care a ieșit în 2020 din afacerea Globalworth în urma unor tranzacții evaluate la 330 milioane de euro, a înființat alături de Ioan Paul Rafail compania Victoria Ventures, care a fost inclusă în oferta publică inițială de listare la bursă a Globalworth.

Acum, Victoria Ventures este controlată, în părți egale de Rafail și Ioannis Dragatakis. Prin această companie a fost dezvoltat ansamblul rezidențial Floreasca 1, situat pe malul lacului Floreasca, pe strada Gheorghe Țițeica. Proiectul Floreasca 1 face parte din portofoliul dezvoltatorului 1development, coordonat de parteneri ai lui Ioannis Papalekas. În această formulă au mai construit un bloc cu patru etaje și 36 de apartamente de lux în apropiere de mallul Jolie Ville și au dezvoltat primul lor proiect major, ansamblul Central de pe strada Vasile Lascăr, care are peste 300 de apartamente.

Ioannis Dragatakis a fost acționar și în cadrul dezvoltatorului Day Construct, alături de Dimitrios Mourkakos și Andreas Mourkakos. În 2019, Day Construct a vândut clădirea de birouri Day Tower, sediul Enel, unei companii libaneze contra unui preț de 35 milioane de euro la un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză.

Toate aceste proiecte au apărut sub îndrumarea lui Ioannis Papalekas. El a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme.

Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Decizia listării Globalworth a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de peste 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de 147 milioane de euro pe an.

Globalworth îi are acum ca acționari majoritari pe cehii de la CPI Property Group și pe nemții de la Aroundtown.

Numărul locuințelor finalizate în București și împrejurimi în prima jumătate a acestui an a fost mai mic cu aproximativ 23%, comparativ cu rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2023.

Compania de consultanță imobiliară SVN România a estimat că în 2024 ar putea fi livrate aproximativ 17.500 de locuințe noi în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de dezvoltare, un rezultat care, dacă s-ar înregistra, ar marca o scădere de circa 16,5% față de volumul de livrări înregistrat în 2023.

În același timp, numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi în primele opt luni din acest an este în creștere cu aproape 19% față de perioada similară a anului anterior.

Zonele din nordul Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.