Grupul american Tenneco, unul dintre cei mai mari furnizori de piese de schimb din lume, a vândut dezvoltatorului imobiliar WDP, al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, spațiul în care funcționează cele două fabrici ale sale din Ploiești, cu scopul închirierii lor, o tranzacție evaluată la aproximativ 10 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Grupul Tenneco, deținut de fondul american de investiții Apollo Global Management, a devenit în 2018 proprietarul celor două fabrici românești care funcționează într-o hală din parcul industrial Ploiesti West Park, dezvoltat de belgienii de la Alinso.
Preluarea fabricilor a venit odată cu tranzacția prin care Tenneco a cumpărat, de la miliardarul american Carl Icahn, producătorul de componente auto Federal-Mogul, pentru circa 5,4 miliarde de dolari.
Tenneco, prin divizia sa DriV, dedicată pieselor de schimb, are la Ploiești o fabrică de plăcuțe de frână și una de ștergătoare, deschise în urma unor investiții de 50 de milioane de euro.
Cele două unități de producție funcționează într-o hală cu o suprafață de circa 18.000 de metri pătrați din cadrul Ploiești West Park.
Această hală a fost preluată acum de dezvoltatorul belgian WDP, într-o tranzacție de tip „sale and leaseback“, evaluată la circa 10 milioane de euro, care presupune vânzarea proprietății deținute și închirierea sa ulterioară, pe termen lung.
Reprezentanții WDP au confirmat pentru Profit.ro că tranzacția a fost încheiată în primul trimestru al acestui an, însă nu au comentat termenii și detaliile înțelegerii.
Fabrica de plăcuțe de frână a fost deschisă în 2012 sub numele de Honeywell Friction Materials, iar în iulie 2014 a fost achiziționată de Federal Mogul Motorparts, pentru ca în 2018 să ajungă în proprietatea Tenneco.
Fabrica operează 5 linii pentru producția plăcuțelor de frână pentru vehicule de pasageri și o linie destinată aplicațiilor pentru vehicule comerciale. Produsele sunt realizate sub brandurile Ferodo și Jurid.
Fabrica de ștergătoare a fost inaugurată de Federal Mogul în 2016, în prezența lui Dacian Cioloș, și produce ansambluri și componente pentru ștergătoare auto, sub marca Champion, pentru constructorii de autovehicule din Europa, precum și pentru segmentul pieselor de schimb, disponibile în service-uri auto și în retail. În această fabrica, cu mai mult de 300 angajați, se produc zilnic ștergătoare de parbriz, de lunetă, convenționale sau plate, prin procese manuale și semiautomate pentru clienți din industria auto.
WDP nu este la prima tranzacție locală care presupune un contract de tip sale-and-leaseback. Anul trecut, a cumpărat cu 10 milioane de euro depozitul de 20.000 de metri pătrați al producătorului de profiluri de cauciuc SFC Solutions Automotive Romania, amplasat în apropierea fabricii Dacia Renault din Mioveni, pentru care și livrează marfă. Vânzătorul ocupă, în continuare, spațiul ca chiriaș, pe o perioadă de 15 ani.
Tenneco a fost delistat de la Bursa din New York în 2022, după ce fondurile Apollo Global au cumpărat grupul într-o tranzacție de 7,1 miliarde de dolari, inclusiv datorii. Un grup de bănci condus de Bank of America și Citigroup au finanțat achiziția Apollo, fără a putea vinde o parte din împrumutul de 5,4 miliarde de dolari pe care l-au pus la dispoziție. Luni de zile, băncile finanțatoare au fost blocate cu această datorie, în contextul în care majorările dobânzilor operate de Rezerva Federală (FED) au zguduit piețele de credit și au alungat potențialii cumpărători. Abia în vara anului trecut, aceste bănci au reușit să vândă peste jumătate din împrumutul care a finanțat achiziția Tenneco, marcând pierderi de peste 270 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg.
După ce anul trecut s-a înregistrat un volum de tranzacții cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite și hoteluri) de aproximativ 500 de milioane de euro în România, reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, în concordanță cu tendințele globale, 2024 a avut un început bun, cu tranzacții de aproape 300 de milioane de euro închise în primul trimestru. Totuși, brokerii imobiliari prognozează un an 2024 la fel de slab ca 2023.
Cine este cumpărătorul
Familia de investitori Jos de Pauw, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, deține 20,6% din companie, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles. Familia este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o valoare a activelor de 1,1 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul 37 în topul celor mai bogați belgieni.
De asemenea, o cotă minoritară de 4,31% din acțiunile WDP este deținută de companii legate de grupul american BlackRock, unul dintre cei mai puternici manageri de active din lume.
Belgienii au încheiat, recent, achiziția complexului comercial Expo Market Doraly din Afumați de la antreprenorul Gheorghe Iaciu și foști bancheri HSBC, la un preț de 90 de milioane de euro susținut printr-o majorare de capital.
WDP a finalizat investiții de 47 de milioane de euro în România în prima jumătate a anului trecut, reprezentând depozite pentru Pirelli în Slatina, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, și pentru epantofi și Kitchen Shop/Lecom în Ștefăneștii de Jos, în suprafață cumulată de peste 47.000 de metri pătrați.
WDP este angrenat în dezvoltarea de depozite cu o suprafață totală de circa 116.000 de metri pătrați în România, ce trebuie livrate până în 2025 către clienți precum Ursus Breweries, Siemens, Pirelli, Taparo, Ericsson și Ekut și care presupun investiții cumulate de 92 de milioane de euro. Noile depozite vor fi amplasate în Almaj, Buzău, Sibiu, Slatina, Timișoara și Târgu Lăpuș. Dezvoltatorul mai dispune de circa 680 de hectare de teren în România pentru dezvoltări viitoare.
Cele 69 de proprietăți funcționale deținute de WDP în România au generat venituri din închiriere în valoare de circa 35 de milioane de euro în prima jumătate din 2023, cu 18,6% peste încasările din perioada similară a anului anterior. Acestea au o suprafață cumulată de 1,55 milioane de metri pătrați, ce plasează dezvoltatorul pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de spații industrial-logistice din România, după liderul CTP.
Valoarea portofoliului local al WDP a fost calculată la 1,12 miliarde de euro și reprezintă 17% din întregul portofoliu al grupului belgian, concentrat în Olanda și Belgia.
Lasa un raspuns