Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia

Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, a decis să anuleze acordul semnat cu familia lui Carmen Palade, fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu, care viza achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia, la un preț de 13,3 milioane de euro, și transformarea acestuia în apartamente, relevă documente analizate de Profit.ro.

Prețul agreat, încă din 2022, de Hagag și familia lui Carmen Palade a fost de 13,3 milioane de euro și trebuia să fie achitat în 6 rate, pe măsură ce erau îndeplinite o serie de condiții. Până la ruperea contractului au fost achitați 1,75 milioane euro, bani care trebuie restituiți acum către Hagag.

Primăria Constanței și Ministerul Culturii și-au declinat deja dreptul de preempțiune asupra hotelului Rex, din motive financiare, după cum a anunțat Profit.ro.

Prețul avansat de Hagag a fost peste oferta omului de afaceri George Becali, care era dispus, în 2018, să plătească 10 milioane de euro pentru achiziția fostului hotel de cinci stele de la malul mării, însă a renunțat să mai cumpere proprietatea din cauza „situației complicate a actelor“, potrivit surselor Profit.ro.

La sfârșitul anului 2020, firma care deținea hotelul s-a transformat din societate pe acțiuni în societate cu răspundere limitată cu asociații Zinca Palade, Carmen Adamescu și Rani Palade, potrivit datelor furnizate de termene.ro. Activele imobilizate declarate în bilanțul financiar din 2022 al Rex Mamaia SRL au o valoare de 7,5 milioane de euro.

Hagag urma să cumpere fostul hotel Rex, care are o suprafață construită totală de circa 14.000 de metri pătrați, plus două clădiri de 100 de metri pătrați destinate depozitării, situate pe un teren cu o suprafață de circa 7.000 de metri pătrați și o parcare de 345 de metri pătrați.

Printre condițiile impuse de Hagag vânzătorului era și obținerea unui certificat de urbanism care să nu conțină interdicția explicită de a realiza în acest loc un proiect de apartamente.

Evoluția Hagag

Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. În plus are planificate investiții de aproape 200 de milioane de euro și intenționează să aloce încă 100 de milioane de euro pentru noi achiziții și dezvoltare, în anii următori.

Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. În plus are planificate investiții de aproape 200 de milioane de euro și intenționează să aloce încă 100 de milioane de euro pentru noi achiziții și dezvoltare, în anii următori.

A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; renovarea unei clădiri istorice cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezii, nr. 21 și transformarea ei în imobil de birouri; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial realizat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.

Hagag a preluat proiectul rezidențial inițiat de antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu în locul fostei fabrici Izolatorul din zona Electronicii a Bucureștiului și dezvoltă aici o primă fază cu 245 de locuințe.

Hagag mai deține un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux.

De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova și transforma în clădire de birouri. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.

Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.

Compania a mai cumpărat un teren lângă Circul de Stat din București unde planifică realizarea unui proiect rezidențial de lux cu 80 de apartamente.

Istoria Rex

Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat hotelul Rex, în 2006, cu circa 10 milioane de euro de la Viorel Păunescu.

Cu 16 ani în urmă Rex era, cu cele 102 camere, cel mai mare și mai cunoscut hotel de cinci stele de pe litoral, foarte căutat de vedete, fotbaliști și oameni de afaceri.

În 2011, când acoperișul Rex a fost cuprins de flăcări, fostul proprietar, Viorel Păunescu, a deschis, în imediata vecinătate, pe un teren care aparținuse pe vremuri firmei care deținea hotelul, un complex imobiliar de lux, Caelia. O parte dintre clienții de marcă ai Rex au migrat atunci către Caelia, unde și-au cumpărat apartamente.

După incendiu, familia Adamescu a vorbit de investiții de câteva milioane de euro în modernizarea acestuia, Rex urmând să fie redeschis în 2014, conform datelor de atunci. Au urmat însă problemele cu justiția ale lui Dan Adamescu, iar hotelul n-a mai fost niciodată deschis.

Între timp, pe litoral s-au impus alte branduri care atrag turiștii de lux, printre care Phoenicia, Vega, Marina Regia.

Construcția hotelului Rex, amplasat la câteva zeci de metri de plajă, a fost pornită în 1936 de către însuși regele Carol al II-lea. A fost inaugurat doi ani mai târziu, fiind considerat încă de pe atunci un hotel de lux.

Spre finalul celui De-al Doilea Război Mondial, numele hotelului a fost schimbat în Casa de Odihnă 1 Mai, iar 15 ani mai târziu a fost rebotezat International, și cu acest nume a funcționat până în ’90, când a revenit la denumirea inițială de Grand Hotel Rex. Tot în anii ’90 hotelul a fost preluat de Viorel Păunescu, care a ajuns să dețină și hotelul InterContinental din București, preluat ulterior tot de către familia Adamescu.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.