Rezultatele companiilor imobiliare comerciale (care dețin spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) vor fi afectate în acest an în principal de riscurile cibernetice, acțiunile de reglementare legate de climă și creșterea ratelor dobânzilor, potrivit studiului Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook.
Companiile din Europa sunt preocupate de aceleași riscuri, dar plasează instabilitatea politică pe locul doi (în locul cerințelor legate de climă).
În ceea ce privește evoluția fundamentelor imobiliare, jucătorii din domeniu se așteaptă la o înrăutățire a costului finanțării (50% din companii la nivel global și 57% în Europa) și a disponibilității capitalului în 2024.
Pe de altă parte, 44% dintre participanții la studiu (atât la nivel global, cât și în Europa) se așteaptă la o creștere a activității de fuziuni și achiziții pe piața imobiliară în acest an, în principal pentru a-și diversifica portofoliul de active și pentru a adăuga noi capabilități tehnologice.
“Acest aspect este important deoarece 61% dintre companiile globale și 59% din cele europene sunt încă parțial dependente de infrastructura tehnologică moștenită, dar jumătate dintre acestea sunt în tranziție la sisteme moderne”, se arată în raport.
În ceea ce privește stadiul pregătirii pentru reglementările ESG (mediu, social, guvernanță), 59% dintre companiile globale și 54% din cele europene nu dispun de datele, procesele și controalele interne necesare pentru a îndeplini standardele de conformitate.
„Transformările economiei globale implică eforturi financiare considerabile din partea companiilor imobiliare în cel puțin două direcții majore. Una dintre ele este legată de reglementări care vizează îndeplinirea standardelor de sustenabilitate, care evoluează rapid, atât la nivel global, cât și în Europa, astfel că investiția în conformitate devene o prioritate. Legislația europeană se aplică și în România și, din acest motiv, ne așteptăm ca jucătorii care activează pe piața locală să se confrunte cu cerințe suplimentare din partea autorităților naționale legate de conformitatea ESG, inclusiv în procesele de eliberare a autorizațiilor sau a autorizațiilor de construire”, a declarat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Associates, Deloitte Legal.
În ceea ce privește oportunitățile de investiții, activele asociate cu economia digitală sunt considerate cele mai atractive în acest an, detronând spațiile de birouri centrale (care ocupă locul zece la nivel global), urmate de clădirile construite pentru închiriere și de cele de îngrijire pentru seniori.
Studiul Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook a fost realizat în rândul a 750 de companii imobiliare comerciale, cu active de peste 50 de milioane de dolari fiecare, în trei regiuni: Europa, America de Nord și Asia-Pacific.
Lasa un raspuns