Având în vedere contextul blocajului urbanistic din București precum și marile proiecte de infrastructură în desfășurare – noua centură a Bucureștiului A0 și metroul spre Otopeni – marii investitori se așteaptă ca dezvoltarea să migreze către Ilfov pe termen mediu, conform Bucharest Real Estate Club (BREC).
„Salariul mediu net în București este cu 25% peste media țării, în timp ce Capitala adună 19% din totalul angajaților la nivel național, fapt ce duce la o cerere lichidă pentru locuințe moderne. Mutarea marilor investiții în Ilfov va aduce însă o presiune în creștere pentru traficul din București, din cauza lipsei facilităților educaționale, medicale și a serviciilor din Ilfov”, spune Despina Ponomarenco, președinta organizației, în cadrul BREC Residential Conference 2024.
Conform datelor Imobiliare.ro, în ultimii 10 ani prețurile pentru apartamentele noi au crescut cu 74%, cererea a crescut cu 85%, iar tranzacțiile cu 69%. În cazul evoluției față de 2014 a apartamentelor noi pentru închiriat, cererea a crescut cu 341%, închirierile cu 220%, în timp ce creșterea chiriei a fost de 37%.
Evoluția sectorului rezidențial nou se bazează pe un deceniu de creștere economică. PIB-ul României a crescut de 2,5 ori în perioada 2013 – 2023, de la 640 la 1.605 miliarde de lei. Bucureștiul și zona metropolitană au un PIB de aproximativ 90 miliarde de euro, mai mare decât al unor țări din zonă (Slovenia 67, Serbia – 75, Croația 80) și comparabil cu al Bulgariei – 100 miliarde de euro.
La o populație de 2,2 milioane de locuitori, în București și Ilfov au fost livrate 151.953 de locuințe în ultimii 10 ani. Stocul de locuințe rămâne majoritar învechit, în plus conform datelor Eurostat, România este una din țările cu cea mai mare rată de supraaglomerare într-o locuință, la un nivel de 41%.
„Bucureștiul continuă să fie un oraș cu multiple oportunități de dezvoltare, cu un stoc rezidențial preponderent învechit și o nevoie locativă în creștere. În acest context, investițiile noastre continuă să vizeze revitalizarea platformelor industriale abandonate și transformarea lor în noi cartiere rezidențiale, care răspund cererii tot mai mari pentru locuințele noastre de calitate superioară, așa cum sunt One Lake District sau One Cotroceni Park. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, compania noastră avea 4.041 de unități în construcție, cu o valoare totală brută de dezvoltare de 1,3 miliarde de euro”, declară Andrei Diaconescu, cofondator și co-CEO al One United Properties.
Un alt investitor de imobile rezidențiale, Hagag Development Europe, are un pipeline de 1.800 de apartamente în București.
“Avem, astăzi, în București și Ilfov, patru proiecte rezidențiale aflate în diferite stadii de dezvoltare, cu un pipeline total de aproximativ 1.800 de apartamente. Este vorba despre trei dezvoltări localizate în zone foarte bine conectate la nevoile traiului cotidian, cu infrastructură completă (cartierul Primăverii, respectiv zona Obor), și despre un complex de locuințe în curs de dezvoltare pe malul lacului Pipera, unde avem deja livrată o primă fază. Tot aici construim și un centru comercial, conceput ca o facilitate dedicată celor care locuiesc în H Pipera Lake. Așadar, discutăm despre investiții care depășesc 200 de milioane de euro,” a precizat Andreea-Maria Dumitru, Chief Marketing Officer, Hagag Development Europe.
Legiferarea REIT-urilor este unul din proiectele cel mai importante pentru piața imobiliară în 2024. Proiectul dorește să contribuie pozitiv la dezvoltarea pe orizontală a tuturor actorilor implicați în viitorul ecosistem: investitori individuali, sectorul imobiliar și ecosistemul pieței de capital.
Proiectul își propune să reglementeze un instrument care să se comporte din punct de vedere fiscal și operațional exact ca deținerea și exploatarea unui singur imobil de către investitori. Reglementarea REIT-urilor va permite desfășurarea unor investiții de mari dimensiuni în parteneriat public-privat, pentru proiecte de interes național, pe care statul le va putea finanța de la investitorii interesați. Astfel, investitorii vor putea investi în active complexe (autostrăzi, proiecte de infrastructură, centre de agrement, etc.) ca și cum ar investi direct în imobile.
”Un cadru legislativ clar pentru REIT-uri va atrage investitori și va stimula atât dezvoltarea pieței imobiliare cât și a celei de capital din România” a declarat în cadrul conferinței Diana Morar, deputat PNL, inițiatoare a proiectului legislativ de reglementare a REIT-urilor în România.
Lasa un raspuns