Într-un interviu recent, în cadrul emisiunii Forbes Forward, Ionuț Negoiță, fondator și CEO al HILS Development, a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra strategiei companiei pe care o conduce, dar și a evoluției pieței imobiliare din București, cu accent pe zona de est.
Cu privire la decizia de a investi în zona de Est a orașului, Negoiță a subliniat importanța identificării zonelor cu potențial de creștere și achiziționarea terenurilor la prețuri competitive. Alegerea zonei Pallady a fost motivată de infrastructura dezvoltată, incluzând accesul la metrou și prezența unui bulevard generos.
„Sunt locații si zone care sunt pe val. Acele terenuri sunt destul de scumpe, dezvoltate și care au deja o cotație. Atunci când cumperi teren plătești prețul din momentul respectiv. Sunt zone noi care au potențial de creștere si trebuie identificate, iar astfel le poți cumpăra la un preț mai bun. Bineînțeles, la aceste zone găsești și disponibilitate, fiindcă pentru cele care sunt în trend nu se mai găsesc terenuri, fiind securizate sau deja construite. Zona Pallady am ales-o pentru că are tot ce-i trebuie pentru a face performanță. Are un mare avantaj, cel al metroului, dar și faptul că are un bulevard generos, pe trei sensuri”, afirmă omul de afaceri Ionuț Negoiță.
Despre riscul asociat antreprenoriatului în domeniul imobiliar, Negoiță a subliniat necesitatea de a înțelege și a gestiona acest aspect. El a remarcat că, deși inițial au fost puțini dezvoltatori în zona Pallady, interesul s-a amplificat în timp.
„Un om de afaceri dacă nu înțelege relația cu riscul pe care trebuie să și-l asume, nu câștigă. Eu nu am o problemă cu riscul, uneori chiar încerc să-l țin sub control pentru că mi-l asum, poate, mai mult decât ar trebui. Acum 7-8 ani, când am început primul proiect de 2.300 de apartamente, nu erau prea mulți dezvoltatori în zonă. Între timp au venit, acum sunt cel puțin 25-30 de dezvoltatori care construiesc în această zonă”, adaugă Negoiță.
În ceea ce privește perspectiva pentru zona Pallady, Negoiță a menționat că prețurile terenurilor au crescut semnificativ în ultimii ani și este interesat să continue achiziționarea acestora în condiții favorabile.
„Sunt în continuare interesat să achiziționez terenuri în zona Pallady dacă prețul este bun. Sunt mult mai bune prețurile și disponibilitatea terenurilor în această zonă față de altele. Dacă acum 7-8 ani, când am făcut primul proiect, prețul pe metru pătrat util era de 1.000 de euro, acum este de 1.700. Consider că în următorii zece ani, prețurile, în general, dar mai ales în zona Pallady, vor fi duble față de cum sunt acum. Piața va merge doar în sus în următoarea decadă”, spune CEO-ul HILS Development.
„Prima dată în zonă au apărut zonele comerciale, cu magazine și hipermarketuri, ceea ce e foarte important pentru dezvoltarea unei zone rezidențiale. Ar fi cam singura zona din București, pentru că vorbim de aproximativ 1.000 de hectare disponibile, din care circa jumătate se află la mai puțin de 1 kilometru de metrou, care are potențial să fie singurul oraș în oraș”, a mai declarat Negoiță.
Cu privire la viitorul companiei, Ionuț Negoiță a declarat că HILS Development se extinde și intenționează să dezvolte proiecte și în zona de nord și de vest a Bucureștiului. De asemenea, a menționat orientarea către dezvoltarea de birouri, pentru a răspunde cererii din această piață.
„În vara lui 2023 am înregistrat 10.000 de locuințe și ne apropiem în prezent de borna de 11.000 de locuințe construite și vândute. În momentul acesta avem 2.800 de apartamente în curs de construire, 5.000 de locuințe în curs de proiectare și autorizare, dar nu doar în zona Pallady sau de Est a Capitalei. Ne orientăm și către alte zone din București. (…) Primul pas în dezvoltările următoare vor fi în zona de nord și apoi în vest. Am în plan, în următorii 2-3 ani, să încep o dezvoltare office în zonă. Vedem din ce în ce mai mult mutarea devoltării birourilor spre alte zone ale Bucureștiului, nu doar în Nord. Suntem din ce în ce mai interesați să avem totul aproape, adică Orasul de 15 minute”, explică Ionuț Negoiță.
În ceea ce privește cererea din partea clienților, omul de afaceri a subliniat că aceasta devine tot mai exigentă, iar compania este concentrată pe satisfacerea nevoilor acestora. El a subliniat importanța experienței și atenției la detalii în dezvoltarea proiectelor, în concordanță cu schimbările din preferințele clienților. „Anul 2023 nu a fost spectaculos, dar nici greu, am vândut mai mult decât în 2022. De exemplu, am produs 1.100 de apartamente și am vândut puțin peste 800 de apartamente. A fost pentru prima dată când am reușit să avem apartamente pe stoc, un lucru pe care mi-l doream de ceva timp”.
Concluzionând, Negoiță a evidențiat că HILS Development rămâne un jucător important pe piața imobiliară din București, orientându-se spre inovație și adaptare continuă pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale clienților și ale pieței în general.
Lasa un raspuns