Cererea pentru locuințe a crescut cu 3% în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În schimb, oferta de locuințe listate la vânzare a scăzut cu 7% în această perioadă, ceea ce ar putea pune o presiune pe prețuri, a arătat cel mai recent raport al Imobiliare.ro prezentat la Salonul Imobiliar din București pe 26 aprilie.
„Acum un an tranzacții nu mai erau, creditarea căzuse, dar cel mai rău este că clienții erau blocați, nu știau ce să facă. În prezent, cererea este cu 3% mai mare față de anul trecut, cred că suntem cea mai bună oază de imobiliare din regiunea noastră,” a declarat Dan Niculae, Managing Director al Imobiliare.ro Finance.
El a precizat că tot mai multe bănci au oferte de creditare mai bune decât în anul trecut, iar asta se vede în volume.
În plus, creșterea veniturilor populației „nu se mai duce în consum, ci în economii, ceea ce ajută inflația să se mențină pe un trend descendent”, a mai spus el.
În ceea ce privește prețurile locuințelor, Bucureștiul este pe locul 5 la nivel național, fapt care se datorează varietății ofertei, de la 3000 euro/mp în Herăstrău, la 1.300 euro/mp în Șoseaua Giurgiului. În schimb, scăderea ofertei este de 17%, perioada de vânzare de 51 de zile, iar marja de negociere de 4%, arată studiul Imobilare.ro.
Antoanela Comșa, Meta Estate Trust: „Prețurile vor avea o tendință de creștere”
Antoanela Comșa, Director adjunct la Meta Estate Trust, a punctat că oferta în scădere înseamnă că piața s-ar putea încălzi, „dar depinde de prețul manoperei, de taxe, de ceea ce face Guvernul.”
„La Meta Estate Trust analizăm multe proiecte pentru a intra parteneri în finanțări. Ne gândim să achiziționăm apartamente în diverse proiecte, pentru că prețurile vor avea o tendință de creștere, dar acestea nu vor crește real, ci pentru că este o vorba de o conjunctură,” a spus Comșa.
„Cine poate construi sub 750 euro/mp? Dacă adăugăm și celelalte costuri, teren, utilități, vedem că e greu să vinzi cu mai puțin de 2.000 euro/mp. Sigur că depinde de poziționarea terenului, care cântărește mult. Dar avem nevoie de proiecte noi și este momentul să cumpărăm dacă avem această nevoie, să nu mai credem în ideea unor scăderi. Cei care au amânat acum 2-3 ani, își mai permit azi?”
Michael Topolinski, fondator al InteRo și MetaWealth, a făcut referire la planul proiectului de pe platforma Aversa SA, a cărui valoare ar putea ajunge la 400 de milioane de euro, care așteaptă de mult timp autorizații de construire.
„Lucrăm bine cu primarul Sectorului 2, ne-am întâlnit cu el pentru a vedea care sunt nevoile comunitații, am încorporat în proiect spații pentru școală, grădiniță, prelungim infrastructura, vom investi 10 milioane euro doar în străzi pe care le vom dona autorităților. Cu toate acestea, permisele (de construire n.r.) au fost contestate de un ONG care ar putea avea legătură cu primarul general”, a spus el la Salonul Imobiliar.
Potrivit Luminiței Radu, Director regional al BCR, în contextul anului 2023, cu prețuri în creștere pe toate aspectele vieții, sistemul bancar a reacționat cu oferte atractive la dobânzile fixe pe perioade de 5 ani.
„În 2024, ofertele băncilor sunt tot mai atractive și sperăm să continue până la final de an, sunt toate premisele unei creditări bune”, a precizat Luminița Radu.
Doar în perioada ianuarie-februarie 2024, creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe au atins pragul de 6,8 miliarde de lei, depășind nivelul înregistrat pe tot parcursul primului trimestru din 2023, de 5,2 miliarde de lei, potrivit raportărilor făcute de BNR.
Lasa un raspuns