Proprietățile din Marea Britanie sunt la cel mai accesibil preț din 2014

Proprietățile din Marea Britanie sunt la cel mai accesibil preț din 2014

Casele din Londra sunt în prezent la cel mai accesibil preț din 2014, deși sunt încă, de departe cele mai scumpe în raport cu veniturile din Marea Britanie, arată Bloomberg.

Datele disponibile pe portalul de vânzări online Zoopla indică faptul că, pentru proprietățile din Londra, un britanic ar trebui să plătească de 13 ori câștigul său mediu anual, în scădere de la 15 ori, cât era în 2016.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, împreună cu modificările fiscale, ale prețurilor locuințelor și salariilor se numără printre factorii responsabili de aceste scăderi de prețuri.

Cifrele Zoopla arată că piața din Londra se răcește lent, după o creștere exorbitantă care a împins prețurile caselor dincolo de puterea de cumpărare a tinerilor. Îmbunătățirea accesibilității ar putea contribui la o redresare a cererii în Capitală, care a înregistrat tranzacții mai scăzute și o creștere mai slabă a prețurilor locuințelor în ultimii șapte ani.

Pe lângă Brexit și schimbarea tiparelor de lucru după pandemie, piața imobiliară din Londra a fost lovită de o restricție fiscală care vizează investitorii și cumpărătorii străini. Prețurile caselor din Londra au crescut cu doar 13% din 2016, comparativ cu o creștere de 34% în Marea Britanie, potrivit Zoopla.

Cu toate acestea, Londra continuă să fie cea mai scumpă piață din țară pentru cumpărătorii de case. Prețurile din Midlands, Nord, Țara Galilor și Scoția, sunt toate cu mult sub câștigurile salariilor medii pe opt ani.

Raportul Zoopla a confirmat că piața imobiliară a început anul 2024 cu dreptul, după scăderea ratelor ipotecare. În ianuarie, cererea venită de la noi cumpărători a crescut cu 21% la Londra, iar oferta de locuințe este în creștere cu mai mult de o cincime față de acum un an.

„Este un început de an pozitiv, cu toți indicatorii-cheie ai activității locative mai mari decât acum un an”, a spus Richard Donnell, director executiv la Zoopla. „Scăderea ratelor ipotecare a condus la o revenire a cererii și a vânzărilor, după o a doua jumătate a anului 2023 mai slabă, când mulți dintre cei care își doreau să se mute fiind în așteptare.”

Prețul mediu al unei casei în Regatul Unit era de 264.400 lire sterline în decembrie 2023. În Londra însă, prețul mediu este de 734.248 lire sterline, potrivit Zoopla.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.