În prima jumătate a acestui an, cererea pentru închirierea de spații pentru afaceri a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2023, ceea ce a redus apetitul pentru noi proiecte imobiliare non-rezidențiale, consideră Răzvan Gheorghe, CEO Activ Property Services.
Cu toate acestea, nivelul chiriilor se menține pe un trend ascendent pentru toate sectoarele non-rezidențiale, în special pentru retail și industrial.
Pe segmentul spațiilor de birouri, după un an record 2023, cu un volum anual de peste 450.000 mp, dominat de renegocieri și prelungiri, anul curent aduce o scădere în volumul de închirieri.
„Pe segmentul office, în primele șase luni ale anului volumul de închirieri a fost de 155.000 mp în București, marcând o reducere de 13% față de perioada similară din 2023, când piața a evoluat la un nivel record datorită unor tranzacții majore de renegocieri și prelungiri de contracte”, afirmă Răzvan Gheorghe pentru Forbes România.
El declară că s-au semnat 110 tranzacții majore de închiriere în București în primele șase luni, comparativ cu 120 tranzacții în S1 2023. Astfel, în contextul lipsei livrărilor de noi clădiri și a unei cereri destul de susținute, rata de neocupare este în scădere de la începutul anului, ajungând la aproximativ 12,7% per total piață și sub 10% pentru stocul de clasa A, potrivit directorului de la Activ Property Services.
Anul trecut s-au livrat doar 110.000 mp de spații noi de birouri moderne în București (a doua fază a One Cotroceni Park, a doua fază a U-Center și a doua fază a @Expo, plus alte două proiecte mai mici – Arghezi 4 din portofoliul Strabag și Muse din portofoliul Primavera Development). Însă anul acesta doar un singur proiect semnificativ este preconizat să fie finalizat în București: AFI Loft (16.000 mp).
Din perspectiva segmentul industrial, în prima jumătate a anului 2024, Răzvan Gheorghe vede o scădere a cererii, atât calitativ, cât și cantitativ comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
„Volumul de închirieri în primul semestru din 2024 a fost de 236.952 mp, în scădere cu 38,37% față de S1 2023, când s-au închiriat 384.387 mp. În S1 2024, au fost semnate 40 de tranzacții majore, față de 52 în S1 2023, marcând o reducere de 23,08%. Majoritatea livrărilor din această perioadă au fost pentru clădiri la cerere”, afirmă el.
În același timp, segmentul de închiriere de spații comerciale stradale a devenit o piață tot mai mică și nerelevantă pentru companiile imobiliare, „deoarece comercianții închiriază direct către potențialii chiriași”, fapt care reduce semnificativ oportunitățile noi în acest sector pentru companiile de servicii de închiriere.
Cererea dominantă pentru spații comerciale este în continuare concentrată pe centre comerciale, spațiile de stradă fiind în continuare ocupate în proporție de aproape 100% în zonele cu vad comercial.
Ce tranzacții a intermediat Activ Property Services anul acesta
Compania imobiliară a intermediat în prima jumătate a anului curent trei tranzacții pe segmentul industrial și alte cinci pe cel de birouri, cu o durată de negociere între o lună și 12 luni, după cum arată directorul agenției.
Pe segmentul industrial:
- Distribuitor național ingrediente alimentare – spațiu de 5.500 mp închiriat la VGP Ștefănești
- Distribuitor produse industriale – spațiu de 600 mp închiriat la Recon Mogoșoaia
- Producător de mobilă din Bulgaria – spațiu de 400 mp închiriat la ECOM Logistic
Pe segmentul de birouri:
- Clinică de radiologie – 550 mp la Phoenix Tower
- Firmă servicii de transport – 400 mp închiriat la Medicarom
- Firmă servicii artistice – 450 mp închiriat în București
- Firmă IT – 400 mp închiriat la AFI Lake View
- Firma IT – 400 mp închiriat la Floreasca Park
Într-un context economic ceva mai complicat, Activ Property Services intenționează să reintroducă serviciile de administrare de proprietăți și de rezidențial și să redeschidă un serviciu de investiții în proprietăți comerciale pentru investitorii locali interesați de real estate.
Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 4,6 milioane de lei, aproape la jumătate față de valoarea din 2019, de 8,1 milioane de lei. Răzvan Gheorghe explică însă că nu a fost vorba de un declin, de rezultate mai slabe sau de o reducere a activității, ci de înregistrări contabile diferite.
„Mai exact, diferența dintre rezultatele de business din 2023 și 2019 este dată de o ajustare contabilă realizată în 2019, când au fost înregistrate în contabilitate servicii conexe generate din refacturări. Pentru 2023, am decis să eliminăm aceste înregistrări contabile pentru serviciile din refacturări, fapt pentru care apare acea diferență în rezultatele financiare raportate din 2019 până anul trecut”, explică el.
Compania își propune o creștere mai mare pentru următorii ani, iar pe lângă introducerea de noi servicii, lucrează, de asemenea, la un software pentru automatizarea proceselor de property management.
Lasa un raspuns