Dezvoltatorul imobiliar ceh RC Europe, fondat și deținut de antreprenorii Miroslav Hartman și Jan Prokop, foști directori ai retailerului german Lidl, a început construcția unui nou parc de retail, în Moinești, lângă viitorul Kaufland, are în plan să înceapă anul viitor încă unul în Sighișoara și a cumpărat teren pentru un centru comercial în Târgu Ocna, după ce a vândut o serie de clădiri de birouri mai vechi și un parc de retail mai mic, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Investitorul deține la Moinești un teren cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați pe care a început, recent, construcția unui centru comercial sub brandul Nest, care va avea o suprafață închiriabilă de 5.630 de metri pătrați.
Planul dezvoltatorului este să inaugureze proiectul în decembrie 2024, în același timp cu hipermarketul pe care Kaufland îl construiește acum lângă parcul de retail.
Nest Moinești va avea magazine precum TEDi Retail Shop (produse pentru casă și decorațiuni), Pepco (discount variety retailer), Sinsay (îmbrăcăminte), Deichmann (încălțăminte), Jysk (mobilier), KIK (îmbrăcăminte și accesorii pentru casă) și Martes Sport.
Pentru începutul anului 2025, RC Europe dorește să demareze construcția unui nou parc de retail situat în Sighișoara. Acesta se va dezvolta pe o suprafață de teren de 36.000 de metri pătrați, cumpărat de la Mitiska, și va avea o suprafață închiriabilă de 10.500 de metri pătrați.
Lidl deține alăturat de proprietatea cehilor un teren de 9.000 de metri pătrați pe care are planificată construcția unui nou magazin, însă RC Europe ar putea începe construcția separat de Lidl, pentru că ia în calcul să aducă în chirie un supermarket în interiorul galeriei comerciale.
„Am făcut o curățenie în portofoliu și am vândut unor localnici clădirile de birouri mai vechi, precum Central Drobeta-Turnu Severin, Slatina și Pitești. Am păstrat sediile CEZ din Craiova și Pitești, pe care le-am construit noi în 2016 și 2013. Am vândut unui investitor local și parcul de retail Nest din Dorohoi. Intenția a fost să vindem proiectele mici și să le păstreze pe cele mai mari. Acum avem parcurile de retail Nest Miercurea-Ciuc și Oradea.
Nu mai suntem interesați de sectorul birourilor, ci ne concentrăm pe parcuri de retail. Intenționăm să facem unu-două parcuri de retail în fiecare an. Pentru asta avem terenuri în Sighișoara și în Târgu Ocna, unde vom avea ancoră Penny.
Am vândut luna trecută către Square 7 un teren în Orăștie, cu autorizație de construire pentru un parc de retail, lipit de Kaufland. Orăștie nu s-a dovedit atât de tentant pentru noi ca să construim și să păstrăm pe termen lung. Noi ținem proprietățile dezvoltate pe termen lung“, a declarat, pentru Profit.ro, Andrei Rați, country manager RC Europe pe România.
Profit.ro a scris că antreprenorii Daniel Florescu și Valentin Motoc, proprietarii grupului Admiral Company – unul dintre cei mai importanți operatori de săli de jocuri de noroc din regiunea Moldovei, au cumpărat în 2022 clădirea Electrica din centrul Piteștiului de la grupul RC Europe.
În același an, grupul a mai vândut dezvoltatorului imobiliar ceh PPF terenul pe care a funcționat service-ul Depanero din zona Orhideea a Bucureștiului în locul căruia este autorizată construcția unei clădiri de birouri.
Compania lui Hartman și Prokop a intrat în 2006 pe piața românească pe filiera serviciilor de dezvoltare oferite Lidl, Penny Market și Kaufland. Practic, RC Europe identifica terenuri pretabile pentru cei trei retaileri, le cumpăra, obținea autorizații de construire și le vindea către aceștia pregătite de construcție. Au dezvoltat în acest fel circa 60 de supermarketuri la nivel național.
Dezvoltatorii imobiliari au livrat anul trecut 11 proiecte de retail, totalizând aproximativ 215.000 de metri pătrați, un nivel record al ultimilor 7 ani, 60% din această suprafață reprezentând parcuri de retail, Craiova, Alba Iulia, Arad, București, Giurgiu, Vaslui fiind printre orașele care au beneficiat de astfel de investiții.
Intențiile de investiții pentru următorii cinci ani sunt de asemenea consistente, în condițiile în care proiecte cu o suprafață de peste 500.000 de metri pătrați se află în diverse stadii de planificare sau de construcție, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,45 milioane de metri pătrați, din care 54% reprezintă facilități de tip mall, 40% parcuri de retail și 6% galerii comerciale.
Lasa un raspuns