Scade oferta de locuințe noi în București: Cele mai multe sunt în zona de Nord

Scade oferta de locuințe noi în București: Cele mai multe sunt în zona de Nord

Numărul locuințelor care vor fi livrate în București și împrejurimi în 2024 ar putea să scadă semnificativ, potrivit raportului de piață ”Romania Residential Market Genome” realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Astfel, aproximativ 17.500 de case și apartamente ar putea fi livrate de către investitori în acest an în regiune, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere de 16,5% a ofertei noi.

Puțin peste 21.000 de noi locuințe au fost livrate în București și Ilfov în 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022. SVN Romania estimase în urmă cu un an că aproximativ 19.000 de locuințe ar putea fi finalizate în 2023 în regiune.

Rezultatul mai mare de livrări a fost datorat în principal creșterii semnificative a numărului de proiecte finalizate în trimestrul IV al anului anterior, într-un context în care dezvoltatorii au accelerat livrarea proiectelor, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de plafonul de preț mai ridicat pentru care s-a aplicat 5% TVA pentru ante-contractele semnate în 2022.

Scăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor și apartamentelor vândute în București și împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie – februarie 2023, fiind mai mare chiar și față de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuințe, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

De asemenea, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale din București a scăzut în 2023 cu 18,7% față de 2022 și cu 37,5% față de 2021, în timp ce suprafața utilă total autorizată în 2023 în clădiri rezidențiale din București a fost mai mică 54% față de nivelul din 2022, potrivit statisticilor oficiale.

”Observăm mai puține proiecte noi, atât în faze de construcție cât și în stadii avansate de planificare. Creșterea numărului de locuințe vândute și scăderea numărului de autorizații emise vor duce la o îmbunătățire a gradului de absorbție a proiectelor nou dezvoltate și vor crea premisele pentru o evoluție mai semnificativă a prețurilor de tranzacționare față de cea înregistrată în 2023”, a comentat Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Zonele din nordul a Bucureștiului vor atrage și în 2024 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul orașului este cel mai important pol de dezvoltare rezidențială din București, într-un context de creștere a veniturilor și implicit a ofertei care țintește segmentul middle market.

Zona de vest a orașului va atrage aproximativ 24% din oferta nouă care ar putea fi livrată în acest an de către dezvoltatori în București și împrejurimi, în timp ce zona de est va atrage o cotă de 17% iar cea de sud de circa 15% din oferta nouă.

Cele mai multe locuințe care ar urma să fie livrate în oraș și împrejurimi în acest an țintesc segmentul mass market, cu o cotă de circa 59%, în timp ce segmentul middle market va atrage aproximativ 36,5% din oferta nouă iar cel premium aproximativ 4,4%.

Adițional locuințelor care ar putea fi livrate în oraș și împrejurimi până la finalul acestui an, alte aproximativ 11.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de construcție, cu date de finalizare setate pentru 2025 și 2026, potrivit datelor SVN. Înregistrarea acestor locuințe ca fiind livrate va depinde, ca în fiecare an, de respectarea graficelor de dezvoltare și de ritmul de întocmire a documentațiilor specifice de recepție a lucrărilor.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial. Compania are peste 10 proiecte rezidențiale în portofoliul exclusiv și are mai multe birouri regionale, în Brașov, Covasna și Cluj – Napoca, respectiv Arad, Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Sibiu, Timișoara și Târgoviște pentru SVN Credit Romania. La nivel internațional SVN are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanți imobiliari și personal administrativ.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.