Străinii vor să cumpere apartamente și vile luxoase în România

Străinii vor să cumpere apartamente și vile luxoase în România

Piața imobiliară din România este în continuă dezvoltare, ceea ce influențează direct creșterea cererii pentru amenajări interioare, mai mare cu 20% în primul jumătate din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Români atât din țară, cât și cei din diaspora, dar și expați și străini din Europa, Orientul Mijlociu și SUA vizează achiziția de apartamente, case sau vile, în special proprietăți de lux, în Brașov sau în Capitală.

“Din perspectiva interesului ridicat pentru achiziția de locuințe și a numărului tot mai mare de solicitări de amenajare a apartamentelor sau caselor nou construite, domeniul imobiliar în România își continuă ritmul de creștere. Interesul cumpărătorilor este în special pentru imobile de lux, în general noi și spațioase, pe care le doresc amenajate într-un mod armonios și, totodată, funcțional.
Cele mai căutate tipuri de proprietăți sunt apartamentele localizate central și apartamentele sau casele aflate în zone verzi, aproape de natură, cu precădere locuințe de lux, pentru un stil de viață exclusivist”, spune Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Ce tip de locuințe caută românii și străinii în România

Atât românii, cât și străinii doresc să cumpere locuințe în Capitală, orașe mari sau în orașe cu peisaje cum este Brașov, fie pentru a le închiria ulterior, fie pentru a se stabili în țară pentru investiții. Printre cele mai căutate tipuri de locuințe sunt apartamentele din zone centrale ale orașelor și vilele din proximitatea Bucureștiului și a Brașovului, care oferă avantaje importante precum zonele verzi mai extinse, priveliști spectaculoase, liniște și suprafețe mult mai generoase.

În București cele mai apreciate zone sunt cea de nord, zona Aviației/Floreasca și zona centrală. În Brașov, în schimb, sunt mai apreciate locuințele cu vedere spectaculoasă asupra Tâmpei, înconjurate de natură sau în zonele istorice, cum ar fi cartierul Șchei. De asemenea, cumpărătorii, români sau străini, sunt interesați și de locuințe în Constanța și în localități din județul Ilfov.

“Cumpărătorii caută apartamente cu suprafețe utile de minimum 90 mp-100 mp sau case, vile de peste 200 mp. În ultimul timp, sunt tot mai achiziționate locuințele spațioase și aerisite, care integrează tehnologii moderne, fiind ridicat interesul pentru casele smart. Sunt cu precădere căutate de români din țară sau din diaspora, dar și de expați. Peste 30% dintre cei cu care lucrăm și pentru care proiectăm spații interioare sunt străini, din țări ca Italia, Germania și SUA sau români reveniți în țară pentru investiții. Ei caută spații în zone cheie ale orașului, în apropierea unui nod intermodal sau, din contră, izolate în natură, aici fiind mai mult cazul Brașovului unde echipa noastră amenajează cu precădere spații în complexurile de la poalele Tâmpei, Șchei sau pe zonele deluroase cu priveliști spectaculoase”, spune Mihaela Tampiza, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Bugetele investite în designul interior pornesc de la 600 euro/mp și ajung să depășească 1.700-2.000 euro/mp, ceea ce înseamnă că un apartament de 90 mp utili va fi amenajat cu un buget total de minimum 54.000 euro, iar o casă de 250 mp utili poate ajunge la o investiție de 500.000 euro, în funcție de mobilierul, echipamentele și elementele de decor alese”, spune Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Fondată în 2014, MiSo Architects are birouri în București și Brașov.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.