Tarifele de evaluare, inclusiv cele pentru apartamente, ar putea crește. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industrie – Appraisal & Valuation SA

Tarifele de evaluare, inclusiv cele pentru apartamente, ar putea crește. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industrie – Appraisal & Valuation SA

Costurile serviciilor de evaluare s-au dublat față de momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar tarifele au rămas la același nivel, ceea ce generează deja dificultăți în menținerea salariilor la un nivel atractiv, în recrutarea și motivarea personalului, iar pe termen lung poate duce la dispariția mai multor jucători de talie mică de pe piață, apreciază Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP).

Tariful primit de evaluatori pentru unul dintre serviciile solicitate cel mai des – evaluarea unui apartament, într-unul dintre marile orașe ale țării, în situația acordării unui credit ipotecar – a rămas la circa 100-125 de euro (500-625 de lei), respectiv la același nivel precum în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.

Între timp, toate costurile au crescut semnificativ, fiind vorba de cel puțin o dublare a acestora, în condițiile în care un leu din prezent este devalorizat cu 38% față de un euro (3,6102 lei la final de 2007), iar litrul de benzină a urcat, de la un preț mediu de 3 lei (2007), la peste 7 lei (2024).

Pe de altă parte, complexitatea rapoartelor de evaluare a sporit în ultimii 17 ani, pe măsură ce evaluatorii s-au aliniat evoluției cadrului de reglementare și au fost nevoiți să țină seama de tot mai multe prevederi legale, intervenite după aderarea României la Uniunea Europeană.

„Dublarea costurilor, dar stagnarea onorariilor pentru serviciile de evaluare la același nivel ca în 2007 este tot mai dificil de gestionat de către companiile de profil, devenind un obstacol în atragerea de noi profesioniști, pregătirea și motivarea acestora, în condițiile unui deficit de forță de muncă în toate domeniile. Situația nu este benefică nici pentru dezvoltarea sănătoasă a pieței, descurajând apariția unor noi furnizori de servicii de evaluare, limitând competiția și având ca efect probabil închiderea unor firme de evaluare. O aliniere a tarifelor la nivelul creșterii costurilor și a inflației ar fi benefică pentru industria noastră, care oferă servicii vitale partenerilor noștri din bănci, cumpărătorilor, investitorilor și altor acționari”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Comparativ cu situația din România, în Polonia un serviciu de evaluare pentru un credit ipotecar imobiliară poate ajunge la 800 de zloți (195 de euro), în Franța se situează la circa 250 euro, în Spania de la 300 euro (pentru apartament cu două dormitoare) până la 600 euro (pentru o casă), în Irlanda tariful se situează între 150 și 250 de euro, iar în Portugalia costul unei astfel de evaluări pornește de la circa 210 euro.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.