Undă verde pentru mutarea Bursei de Valori București în America House, după un sfert de veac la Piața Universități. A fost lansat și un litigiu care vizează anularea deciziei acționarilor

Undă verde pentru mutarea Bursei de Valori București în America House, după un sfert de veac la Piața Universități. A fost lansat și un litigiu care vizează anularea deciziei acționarilor

ASF a aprobat mutarea Bursei de Valori București în noul sediu, din Piața Victoriei, contractat cu 5,5 milioane euro.

Bursa de Valori București ar urma ajungă la începutul acestui an în noul sediu din Piața Victoriei, contractat cu 5,5 milioane euro. Lucrările de configurare a spațiilor au fost contractate și procesul merge în paralel cu un litigiu de contestare a mutării, spunea anterior pentru Profit.ro directorul BVB Adrian Tănase.

După un sfert de veac în clădirea Modern din apropierea Pieței Universității, Bursa de Valori București se mută în piața Victoriei. Grupul BVB ar urma să ajungă în clădirea America House în baza deciziei acționarilor și în pofida procesului în care a fost contestată această relocare.

Litigiul a fost inițiat de Unirea Shopping Center și vizează obținurea de la instanță a nulității absolute a hotărârilor privind mutarea, din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 19 decembrie 2022.

“Suntem în plin proces de relocare, iar litigiul este paralel”, a declarat în toamnă pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. “Noi implementăm decizia luată de acționari în decembrie.”

În luna martie, Bursa de Valori București a semnat contractul de închiriere pe 10 ani cu societatea Complexul Multifuncțional Victoria ce are în administrare clădirea America House. Valoarea de 5,50 milioane euro a contractului acoperă toți cei 10 ani de chirie, precum și lucrări de amenajare a spațiului de tip open-space despre care Tănase spune acum că au fost deja angajate cu furnizorii.

Unirea Shopping Center, societate listată pe piața AeRO sub simbolul SCDM, este controlată în proporție de 80,32%, prin Nova Group, de omul de afaceri Alexander Adamescu, rezident la Londra. Acesta deține printr-o altă firmă și clădirea Modern, unde se află actualul sediu al Bursei.

Unirea a inițiat litigiul în calitate de acționar al BVB, în contextul în care BVB va plăti pentru prezența sa în America House chirii mai mari decât cele achitate în anii precedenți. În același timp, Tănase spune că este vorba de interesul comercial al acționarului majoritar care este apărat, inclusiv în instanță.

Directorul Bursei spune că votul din AGA din 2022 pentru mutare a fost unul strâns pentru că unii acționari nu au considerat că America House este destinația potrivită, însă acordul general este mult mai mare că BVB trebuie să se mute într-o clădire cu alte standarde de calitate.

“Unanimitatea acționarilor consideră că trebuie să ne mutăm din această clădire”, afirmă Tănase.

După un debut în Sala Mitiță Constantinescu a Băncii Naționale a României, Bursa de Valori București a fost chiriaș constant, preț de un sfert de veac, în clădirea Modern de lângă Biserica Armenească.

În urmă cu trei ani, și PAID România, societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, și-a mutat birourile în clădirea America House, aflată în zona Piața Victoriei, București. PAID ocupă 602 metri pătrați la etajul 3 al aripii de est.

Clădirea America House este deținută din 2019 de către Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, care a preluat activele imobiliare din România ale fondului de investiții AEW Europe, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

America House a fost cumpărată de AEW în toamna anului 2007 de la Globe Trade Centre (GTC) la un preț de 120,3 milioane euro și un randament investițional de sub 6%.

America House are o suprafață închiriabilă de 27.500 metri pătrați și printre chiriași companiile Mastercard, Cisco și Ambasada Japoniei.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.