Ungaria şi România, cel mai mare avans din UE al lucrărilor de construcţii, mult peste media Uniunii Europene. Zona Euro a avut scădere – date Eurostat

Ungaria şi România, cel mai mare avans din UE al lucrărilor de construcţii, mult peste media Uniunii Europene. Zona Euro a avut scădere – date Eurostat

Lucrările de construcţii au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană (UE) şi au scăzut cu 0,2% în zona euro, în aprilie, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un declin de 0,6% în UE şi de 0,5% în zona euro, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor-membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcţii, în aprilie, comparativ cu luna precedentă, a fost în Ungaria (+11,1%), România (+8%) şi Slovacia (+7,7%), iar cele mai mari scăderi în Belgia (-3,7%), Slovenia (-2,7%) şi Germania (-2,1%), scrie Agerpres.

Datele Eurostat arată că, în perioada analizată, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,9%, în UE, şi cu 1,1% în zona euro.

Cele mai mari creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii, în martie, s-au înregistrat în Ungaria (+15,6%), România (+13,2%) şi Portugalia (+6,8%), iar cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Belgia (-9,3%), Polonia (-6%) şi Slovenia (-5,3%).

Conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), în aprilie 2024, comparativ cu martie 2024, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat, ca serie brută, cu 10,3%, evidenţiat de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+28,1%), lucrările de reparaţii capitale (+13%) şi lucrările de construcţii noi (+4,3%).

Creşteri au fost înregistrate şi în funcţie de obiectele de construcţii la: clădirile nerezidenţiale (+15,6%), clădirile rezidenţiale (+15,3%) şi lucrările de construcţii inginereşti (+5,5%).

Raportat la aceeaşi lună din 2023, în aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 16,2%. Pe elemente de structură, avansuri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+30,3%), lucrările de reparaţii capitale (+14,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+11,8%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, creşteri au fost consemnate la construcţiile inginereşti (+21,4%), clădirile nerezidenţiale (+18,5%) şi clădirile rezidenţiale (+3,6%).

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.