În luna decembrie, Primăria Brașov a decis să își exercite dreptul de preemțiune pentru a achiziționa două imobile monument istoric ce sunt scoase la vânzare de către proprietari. Propunerea în cazul imobilului de pe Constantin Lacea nr. 39, unde funcționează o grădiniță privată, a fost aprobată de către Consiliul Local, astfel că a fost încheiat și un antecontract de vânzare-cumpărare. Propunerea de vânzare a fost înaintă de către administratorul judiciar al firmei Cominstal HVAC Service care este proprietarul de drept, dar se află în reorganizare, iar prețul fusese stabilit în conformitate cu raportul unui evaluator specializat la suma 986.000 euro, exclusiv TVA, respectiv peste 1 milion de euro cu TVA.
O vânzare decisă doar de „interpuși”
Recent, „pe fir” a intrat compania Unirea Shopping Center SA, care este creditor al firmei Cominstal. Astfel, administratorii Unirea au solicitat Primăriei să renunțe la cumpărarea acestui imobil, deoarece pe rolul instanție există un proces intentat Cominstal ca urmare a faptului că asociații acestei firme înregistrați la Registrul Comerțului nu sunt cei adevărați, iar hotărârile și deciziile luate sunt lipsite de eficacitate. În acest context, achiziția făcută de către Primăria Brașov poate fi anulabilă, iar o recuperare a banilor ar fi puțin probabilă având în vedere situația patrimonială a firmei Cominstal, după cum au transmis reprezentanții Unirea.
În cererea transmisă Primăriei Brașov, se precizează faptul că în contextul în care o parte dintre asociații Cominstal sunt doar „interpuși” și nu au calitate de „asociați”, nu există de fapt o aprobare legală pentru vânzarea imobilului. În acest context, Unirea a solicitat municipalității să renunțe la promisiune de cumpărare a imobilului autentificată la notar și să amâne/suspende procedura de achiziție până la tranșarea chestiunii adevăraților asociați ai Cominstal și să nu prevadă fonduri în bugetul pe 2024 pentru achiziție. Potrivit înțelegerii, tranzacția ar fi urmat să aibă loc până la data de 1 aprilie 2024.
Imobilul cu pricina este monument istoric din secolul al XVIII-lea și este format din două corpuri de clădire principale, precum și din mai multe construcții anexă. În prealabil, așa cum legislația prevede în cazul vânzării unor imobile monument istoric, lichidatorul judiciar făcuse oferta de vânzare și Ministerul Culturii, care nu și-a exercitat însă dreptul de preemțiune.
Lasa un raspuns