În primul trimestru al acestui an, piața de creditare a fost marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare, observat încă de la sfârșitul lui 2023, dar și de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor, arată o analiză a Imobiliare.ro Finance.
Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, iar cele mai multe persoane care au făcut o achiziție cu credit ipotecar au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.
În perioada ianuarie – februarie 2024, creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe au atins 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR).
Climatul favorabil de la nivelul pieței s-a putut observa și în rezultatele Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din rețeaua națională fiind, în primele trei luni, cu 83% mai mare față de intervalul corespunzător din 2023.
Potrivit specialiștilor Imobiliare.ro Finance, la începutul anului 2024 se disting câteva tendințe pe piața de creditare.
Astfel, valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la 66.000 de euro, iar românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanțare. Rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere.
Când aleg creditul potrivit, cei mai mulți români optează pentru un împrumut în lei și pentru o dobândă fixă. Apoi, bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie. În ceea ce privește vârsta medie a solicitanților de credite pentru locuință, mai bine de 40% dintre aceștia au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.
Dobânda fixă, preferată de români. Cea mai bună ofertă de pe piață
Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendință de scădere, dar se mențin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piața să sufere șocurile aferente războiului din Ucraina și creșterii puternice de la nivelul inflației. Pe de altă parte și veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câștigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.
Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care își doreau să obțină finanțare pentru a-și împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcție de bancă. Specialiștii Imobiliare.ro Finance anticipează noi scăderi pe parcursul lui 2024 la acest capitol, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi șocuri economice majore provenite din cauze independente de piață.
Din estimările reprezentanților Imobiliare.ro Finance, prețul mediu al proprietăților cumpărate prin credit se apropie de 83.000 de euro în marile orașe.
“Românii sunt tot mai interesați de achizițiile imobiliare în scop investițional. Un sfert din clienții noștri sunt cel puțin la a doua achiziție, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligați să vină cu un avans de 25%. O altă categorie de persoane care apelează la împrumuturi pentru a-și cumpăra o proprietate este reprezentată de cei care au deja economii substanțiale și pot să acopere pe baza lor o bună parte din prețul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai scăzute care au implicit rate mai mici”, a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna martie a adus creșteri pe linie pe piața rezidențială. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro/mp util la nivel național.
Începutul primăverii este marcat, de asemenea, de un nou record pe țară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători – 2.704 euro/mp util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023.
Bucureștiul recuperează din terenul pierdut în fața Brașovului, pe fondul scumpirilor consistente apărute pe segmentul nou al pieței, și ajunge la o medie de 1.700 euro/mp util. Orașul de la poalele Tâmpei rămâne însă în continuare al doilea cel mai scump din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună până la 1.870 euro/mp util.
Majorări similare s-au putut observa față de februarie în Iași, în timp ce în Constanța piața aproape că a stagnat.
Lasa un raspuns