Analiză SVN: Livrările de locuințe din București rămân la un nivel scăzut și în 2025

Analiză SVN: Livrările de locuințe din București rămân la un nivel scăzut și în 2025

Doar 6.600 de locuințe sunt în dezvoltare în prezent în regiunea Bucureștiului, cu termene de livrare în 2026 și 2027, arată o analiză a companiei de consultanță imobiliară SVN România.

Prin comparație, la începutul anului trecut erau circa 11.300 de unități erau în construcție, cu termene de livrare prevăzute pentru 2025 și 2026.

Aproape 17.000 de case și apartamente au fost finalizate în 2024 în București și Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în scădere cu 19,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2023. Cifra este similară estimării făcute de SVN Romania în raportul din primăvara anului precedent.

Adițional acestei scăderi semnificative de livrări se înregistrează și o reducere drastică a ofertei noi aflate în dezvoltare pe termen mediu, conform datelor SVN. Practic, următorii ani ar putea aduce un volum și mai redus de locuințe noi.

”Scăderea semnificativă a numărului de autorizații emise dar și a suprafeței totale utile autorizate spre construire în clădiri rezidențiale din București își arată deja efectele: în 2024 s-au finalizat cu peste 19% mai puține locuințe în Capitală și împrejurimi, într-un context în care numărul de tranzacții a fost mai mare cu 7,7% comparativ cu anul anterior. Aceeași situație se va înregistra, cel mai probabil, și în 2025, iar principalul efect va fi reprezentat de o creștere mai accelerată a prețurilor locuințelor”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Numărul autorizațiilor de construire emise în 2024 pentru clădiri rezidențiale amplasate în București a fost cu 2% mai mic comparativ cu 2023, cu 20% mai redus față de nivelul din 2022 și cu aproape 39% mai redus față de 2021, potrivit datelor INS. În același timp, suprafața totală utilă autorizată spre construire în București a scăzut anul trecut cu aproape 6% față de volumul din 2023 și cu 27% comparativ cu 2022.

Zonele din nordul orașului vor atrage, în premieră, peste 50% din cele aproximativ 18.000 de noi locuințe estimate spre livrare în acest an în București și împrejurimi – înregistrarea acestui volum va depinde, ca și în alți ani, de respectarea planurilor de dezvoltare, dar și de capacitatea de raportare și înregistrare oficială a locuințelor finalizate.

Nordul orașului va fi și în acest an principalul pol de dezvoltare rezidențială din București deoarece în zonă se află în faze avansate de dezvoltare mai multe proiecte de mari dimensiuni, dar și într-un context în care zonele limitrofe orașului, în special Pipera – Tunari, înregistrează o dezvoltare semnificativă, și ca urmare a scăderii numărului de autorizații de construire emise în București.

Estul Bucureștiului va deveni, de asemenea în premieră, a doua cea mai importantă zonă de dezvoltare rezidențială din oraș și împrejurimi, cu o cotă de circa 16,8% din oferta nouă estimată spre finalizare în 2025, în timp ce zona de vest a orașului ar urma să atragă circa 15,8% din livrările preconizate pentru acest an.

Cele mai multe locuințe care ar urma să fie finalizate în 2025 în București și împrejurimi, adică aproximativ 48,6% din oferta nouă, se adresează segmentului mass market.

Locuințele care țintesc segmentul middle market vor deține o pondere estimată la circa 44,7%, în creștere de la aproximativ 36,4% în 2023. Concomitent, proiectele premium și de lux vor deține o cotă de aproximativ 6,7% din oferta nouă.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.