Silviu Pop (Colliers): „2025 va fi cel mai sărac an la livrări de spații de birouri, din 2004 încoace”

Silviu Pop (Colliers): „2025 va fi cel mai sărac an la livrări de spații de birouri, din 2004 încoace”

După ce, în 2024, cererea nouă de spații de birouri a crescut cu doar 1% peste nivelul din 2023, iar cererea totală a mers pe o scădere de 20%, potrivit datelor preliminare ale companiei de consultanță Colliers International, nici anul acesta nu vom asista la o revenire a cererii.

Scăderea cererii este însă în favoarea dezvoltatorilor, care au astfel ocazia să mai reducă din gradul de neocupare. În ce privește noile livrări, anul trecut s-a livrat doar proiectul AFI Loft, de 16.000 mp, iar anul acesta doar proiectul de retail One Gallery, dezvoltat de One United Properties în zona Floreasca, va cuprinde o mică componentă de office.

„Este o perioadă foarte săracă pentru livrări, cu cel mai mic volum de livrări din 2004 încoace. Anul trecut, împreună cu anul acesta, abia vom aveam în jur de 20.000 mp, în timp ce în trecut media livrărilor noi era de 100.000 mp pe an”, a punctat Silviu Pop, șeful departamentului de Research al Colliers, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Pe piața din București, abia în 2027-2028 vor începe să apară noi livrări, precum Faza 2 a Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, Faza 3 a U Center al Forte Partners sau The Arc, proiectul cehilor de la PPF.

Potrivit specialiștilor de la Colliers, chiriașii caută poziții bune, bine conectate, or acestea sunt limitate în prezent. Prin urmare, gradul de neocupare a clădirilor noi este de o cifră, iar în câțiva ani „s-ar putea să ne trezim cu o piață a proprietarilor”.

Anul trecut, rata de neocupare este estimată de Colliers în jur de 14% pentru clădirile de birouri moderne, dar coboară la o cifră pentru clădirile foarte bune.

„În ultimii ani, costul de finanțare aproape s-a dublat, costurile de construcție au crescut, de aceea nu au mai pornit proiectele noi. Abia când au crescut chiriile a început să facă sens demararea de proiecte noi”, a adăugat și Victor Coșconel, Head of Leasing Office, Industrial & Logistics la Colliers.

Volumul de închiriere de anul trecut a ajuns la 345.000 mp de spații de birouri, un minus de 18% față de anul precedent la nivel de București. Majoritatea contractelor au vizat optimizări și reduceri de spații. Prin comparație, în anii dinaintea pandemiei, cererea nouă reprezenta jumătate din totalul pieței.

„Anul acesta pare să debuteze cu un pipeline mai gol. Rămânem moderat optimiști, dar ne așteptăm să fie mai multe resemnări/renegocieri. Nu am văzut o scădere a prețurilor, ci o creștere pe clădirile eficiente, bine amplasate”, a precizat Coșconel, adăugând că suprafața medie de închiriere este acum de sub 1.000 mp.

În ciuda scăderii volumului de închirieri, Colliers consideră că 2024 a fost, pentru companie, „cel mai bun an din ultimii 16 pe birouri și cel mai bun an pe property management, unde compania a ajuns la 600.000 mp”. Consultanții Colliers au intermediat în 2024 contracte de închiriere pentru spații de birouri totalizând 50.000 mp.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.