Potrivit ultimului raport al Bonard Investment Intelligence, chiriile din sectorul locuințelor pentru studenți din Europa au crescut cu 6,5% în 2023 și cu încă 5,4% în 2024. Creșterea chiriilor va continua să depășească inflația în următoarele 6 până la 12 luni.
În ciuda creșterii chiriilor, cererea rămâne puternică. Un sondaj realizat de Bonard ca urmare a monitorizării pieței, a raportat o rată medie de ocupare de 98% în 2024 pentru operatorii din sectorul PBSA (European Purpose-Built Student Accommodation – PBSA).
„Ratele de ocupare ridicate și în creștere ale PBSA în majoritatea orașelor europene subliniază cererea puternică a studenților, ceea ce permite pieței să facă față confortabil unei creșteri medii a chiriilor de 5-8%”, a declarat Martin Varga, director de dezvoltare a afacerilor imobiliare la Bonard.
Londra și Paris, două dintre cele mai populare destinații europene pentru studenți, au nevoie de un plus de 180.000 și 195.000 de paturi pentru a face față cererii de cazare.
Alte orașe universitare cu un necesar foarte mare de paturi includ Varșovia (107.000), Berlin (94.000), Lisabona (78.000), Viena (75.000) și Roma (71.000).
Niciun oraș din România nu a fost inclus în analiza Bonard, însă situația este similară și în principalele centre universitare din țara noastră. Din cauza capacității scăzute de cazare oferită de universități, studenții sunt nevoiți să apeleze la proprietari privați pentru cazare. Însă pe piața liberă, chiriile au crescut, de la an la an, cu o medie de 14%, astfel că părinții ajung să scoată din buzunar tot mai mult pentru a-și ține copiii în facultate. În București, o garsonieră pornește de la 350 de euro pe lună, iar un apartament de două camere se închiriază cu 600 de euro pe lună în Cluj Napoca, orașul universitar cu cele mai scumpe chirii din țară.
Dar situația este în linii mari similară în alte orașe europene, unde este nevoie de zeci de mii de locuri de cazare pentru studenți. Lipsa de spații de cazare de calitate reprezintă o provocare pentru instituţiile de învățământ, în special cele din hotspot-uri studențești precum capitalele.
În plus, țările europene se laudă cu un sistem universitar prestigios și sunt destinații populare pentru studenții internaționali.
Între 2018 și 2023, numărul de studenți internaționali în ţările europene incluse în raportul Bonard a crescut mai rapid (5,5%) decât numărul studenților autohtoni (0,7%).
În medie, în toate țările incluse în raport, ratele de ocupare au crescut de la 95,7% în 2021 la 98% în 2023, cel mai rapid în Spania (11%), Austria (8%) și Marea Britanie (7%).
Alimentate de cererea în creștere, oferta scăzută și inflația ridicată, chiriile continuă să crească mai repede decât în perioadele pre-pandemice. În medie, în toate țările chestionate, chiriile au crescut între 2021 și 2023, de la 2,4% în 2021 la 6,5% în 2023. Cu o creștere de 5,4%, creșterea a fost ceva mai lentă în 2024. În trei dintre ţări chestionate – Franța, Spania și Marea Britanie – creșterea chiriilor este încă accelerată.
Ratele de furnizare a cazării de către facultăți sunt scăzute în majoritatea ţărilor europene. În Marea Britanie, cea mai matură piață PBSA din Europa, rata de furnizare este în jur de 40%.
În alte țări, lucrurile stau total diferit: în Germania şi Franța ajung la aproximativ 20%, în Spania la 16%, în timp ce în Italia rata este de doar 10%.
Creșterea chiriilor din capitalele europene a urmat pe scară largă media naţională, cu două excepții: la Berlin, chiriile au crescut cu 7,1% în 2024, față de 4,6% în restul Germaniei, iar la Varşovia, creșterea chiriilor este mult mai mică decât media națională: numai 6,2%, comparativ cu 12%.
În București, chiriile au crescut pe piața liberă cu 16% în ultimul an, față de media națională de 14%, în timp ce capacitatea de cazare a căminelor de stat pentru studenţi, la nivel naţional, este de circa 108.000 locuri, dintre care peste 35.000 în Bucureşti.
Pe de altă parte, în România numărul de studenți și cursanți înscriși în învățământul universitar era, anul trecut, de 544.623, potrivit Institutului Național de Statistică, ceea ce înseamnă că doar unu din patru studenți ar beneficia de cazare în unitățile din structurile de stat, dacă se ia în considerare faptul că unii studenți sunt rezidenți în orașul în care studiază. Restul apelează la cazare în cele câteva cămine private sau la proprietăți de pe piața liberă.
În cadrul căminelor private din București, un loc în cameră dublă pornește de la 160 euro/lună începând cu noul an universitar 2024-2025 sau 280 euro/lună într-o cameră single. În căminele de stat precum cel din Grozăvești, se plătește în jur de 750 de lei lunar, într-o cameră de două persoane. Pentru studenții de la ASE București, prețul este de 600 de lei lunar în căminul Occidentului pentru camerele single.
La căminele din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, prețul pe loc de cazare pornește de la 120 lei/lună și poate ajunge la 300 de lei lunar, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției de învățământ.
În prezent, sunt foarte puține cămine studențești de stat planificate spre edificare sau în construcție, în comparație cu nevoia existentă.
Compania Națională de Investiții își propune realizarea a 30 de cămine studențești, în 15 de orașe centre universitare, care în totalitate vor însuma peste 10.000 de locuri noi de cazare, informează compania pe site-ul propriu. Dintre acestea, au fost finalizate și predate patru: Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău și Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești.
Alte 11 obiective sunt contractate și în diverse stadii de implementare, în Pitești, Brașov, București, Constanța, Galați, Iași, Târgu Mureș, Suceava și trei cămine în Timișoara.
În complexul Regie din București, studenții de la Universitatea Politehnică mai au de așteptat până când vor avea un nou cămin studențesc. Compania Construcții Erbașu a anunțat că lucrările de edificare a căminului, care va fi format din 350 de camere, avansează conform programului.
Valoarea totală a investiţiei este de 24,41 milioane de euro, iar căminul va oferi 700 de locuri de cazare pentru studenţii UPB.
Lasa un raspuns