Prima jumătate a lui 2024 s-a încheiat cu tranzacții imobiliare în valoare totală de 419 milioane de euro în România, de două ori și jumătate mai mult față de volumul din aceeași perioadă a anului trecut, arată compania de consultanță imobiliară Colliers.
Cum în prezent se află în desfășurare un volum semnificativ de tranzacții, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciază consultanții Colliers.
Activitatea de tranzacționare a fost dominată de active industriale și de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă față de anii anteriori, când birourile erau predominante.
„Comparativ cu anul precedent, 2024 este mult mai activ. Există nume noi de investitori și mai multe tranzacții în lucru care au șanse bune de a se închide anul acesta. Una din provocarile principale rămâne disponibilitatea și costul finanțării, care în prezent este de circa 6%”, afirmă Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers România.
Cea mai mare tranzacție a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătrați de depozite în mai multe orașe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro.
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacții industriale din România și cea mai mare de la vânzarea Europolis Park către GIC din Singapore, în 2016. A doua cea mai mare tranzacție din 2024 a fost achiziția Expo Market Doraly de către WDP, pentru aproximativ 90 de milioane de euro.
Alte două tranzacții majore pe piața de birouri, intermediate de Colliers, au vizat clădirile The Landmark și myhive Victoriei.
Parcul de birouri The Landmark, din zona Pieței Romane, cu o suprafață închiriabilă de 23.500 mp, a fost vândut de Cerberus Capital Management și partenerul său regional, Revetas Capital către un investitor indian. Clădirea de birouri myhive Victoriei a fost achiziționată de către AFI Europe de la IMMOFINANZ, o tranzacție evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro, cu Colliers și Cushman & Wakefield Echinox desemnate ca agenții în co-exclusivitate.
O altă tranzacție din piața de office a fost cea prin care Alin Niculae, care deţine cea mai mare firmă de distribuţie de petrol cu capital românesc, Oscar Downstream, a cumpărat proiectul de birouri Iride Business Park din Pipera cu 45 milioane de euro.
Pe piața de retail, a avut loc vânzarea Funshop Park Turda de către Scallier către BT Property pentru aproximativ 15 milioane de euro. Aceasta reprezintă a doua tranzacție a BT Property, divizie a Băncii Transilvania, și întărește prezența unui tip nou de capital pe piața locală.
La începutul celui de-al doilea semestru s-a finalizat și vânzarea parcurilor logistice deținute de către Global Vision și Globalworth către dezvoltatorul belgian WDP, astfel volumul tranzacționat pe sectorul industrial crescând în acest an cu peste 100 de milioane de euro.
La nivelul Europei Centrale și de Est (ECE), România a înregistrat în prima jumătate a anului cea mai bună performanță în comparație cu celelalte cinci economii majore ale Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei), arată cel mai recent raport „H1 2024 Investment Scene”, publicat de Colliers. În medie, volumele pentru regiune au crescut cu 29% față de anul precedent, până la aproximativ 3,3 miliarde de euro, dar au scăzut cu 41% comparativ cu primul semestru din 2022.
Ponderea tranzacțiilor cu birouri este, de asemenea, în scădere și în ECE – 31% din volumele tranzacționate, în timp ce tranzacțiile din sectorul retail au contribuit cu 32%. Sectorul industrial și logistic (I&L) s-a clasat pe locul al treilea, cu o pondere de 24%.
În contextul actual, experții Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacții de circa 5,5 miliarde de euro pentru întregul an 2024, reprezentând aproximativ jumătate din media pe 10 ani. Polonia a dominat volumele regionale, cu aproape 50% din total, datorită creșterii semnificative a activității locale în al doilea trimestru.
Lasa un raspuns