Arhitecții bucureșteni îi invită la discuții pe teme de urbanism pe candidații la primăriile Capitalei

Arhitecții bucureșteni îi invită la discuții pe teme de urbanism pe candidații la primăriile Capitalei

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) demarează o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului.

Discuțiile, care vor avea loc cu precădere la sediul OARB, se vor axa pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor sau finalizarea Planului Urbanistic General și a celor zonale. Acestea vor fi înregistrate video, urmând a fi publicate în spațiul online pe canalul de Youtube al organizației.

Întrebați de Economica.net ce candidați au acceptat invitația, arhitecții spun că vor participa „candidații care sunt înscriși în cursa electorală pentru alegerile locale din București care și-au manifestat interesul să participe la discuții cu reprezentanții OARB”.

OARB a inițiat “Declarația pentru alegerile locale București 2024”, care va fi înmânată tuturor candidaților pentru primăriile Capitalei care au acceptat invitația la dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Potrivit acestei Declarații, o nouă provocare la care Capitala trebuie să răspundă a fost lansată de Comisia Europeană și de Consiliul Arhitecților din Europa prin Noul Program Strategic European Bauhaus (the New European Bauhaus)*. Această inițiativă este un moment de cotitură în care clasa politică europeană, arhitecți, urbaniști, ingineri, artiști, profesori și cercetători fac împreună un apel la o abordare globală care să îmbine valorile economice și de mediu cu cele sociale și culturale.

În contextul acestor transformări, arhitecții din București lansează un apel către viitorii edili și își oferă acestora sprijinul pentru îndeplinirea unor cerințe care stau la baza atât a îndeplinirii vechilor aspirații europene ale Capitalei, a temelor majore ale orașului, cât și a noilor provocări ale Uniunii Europene:

  • Respectarea de către primării a termenelor de emitere pentru actele privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, respectiv a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism;
  • Finalizarea Planul Urbanistic General (PUG) și limitarea derogărilor prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ);
  • Digitalizarea procedurilor: depunerea online a cererilor pentru certificatele de urbanism și autorizații de construire;
  • Dialog permanent și în termenele legale între departamentele de urbanism ale primăriilor și arhitecți;
  • Emiterea actelor privind autorizarea executării lucrărilor de construcții după proceduri uniformizate și transparente la nivelul Capitalei;
  • Accesul arhitecților și publicului la date urbane în sistem de informații geografice (GIS);
  • Consultarea Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, pentru Comisiile Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din primăriile bucureștene și pentru deciziile importante care privesc arhitectura și urbanismul;
  • Disciplina în construcții, semnătura de complezență;
  • Implicarea primăriilor în protejarea și în punerea în valoare a patrimoniului arhitectural;
  • Creșterea calității achizițiilor publice de proiectare de arhitectură prin concursuri de soluții.

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România este un organism apolitic, cu peste 4.000 de membri reprezentând 40% dintre arhitecții din România.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.