Austria îl investighează pe miliardarul René Benko pentru fraudă, după ce a creat unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare în Germania

Austria îl investighează pe miliardarul René Benko pentru fraudă, după ce a creat unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare în Germania

Procurorii anticorupție din Austria au deschis o anchetă împotriva mogulului imobiliar René Benko pentru că ar fi fraudat o bancă, potrivit Financial Times.

Ancheta este prima care îl vizează personal pe fostul miliardar în vârstă de 46 de ani, al cărui grup imobiliar de lux Signa s-a prăbușit la sfârșitul anului 2023, lăsând miliarde datorate acționarilor și creditorilor din întreaga Europă.

Informația vine după ce vineri s-a anunțat deschiderea unei anchete preliminare în principatul vecin Liechtenstein – un centru major al bogăției offshore – cu privire la un posibil „faliment fraudulos”, în contextul în care activele lui Benko de acolo ar fi protejate în spatele a două fundații opace din Liechtenstein.

Un purtător de cuvânt al procurorului de stat al Austriei pentru Crimă Economică și Corupție (WKStA) a confirmat că este în curs o investigație oficială asupra lui Benko, raportată pentru prima dată de postul public al țării ORF.

Avocatul lui Benko, Norbert Wess, a declarat pentru Agenția de Presă din Austria că clientul său cunoștea ancheta împotriva lui. Benko a negat acuzațiile. Ancheta se referă la un împrumut acordat de o bancă privată austriacă către Signa, au spus persoane care au cunoștințe despre anchetă.

Împrumutul a fost prelungit în vara lui 2023, într-o perioadă în care WKStA crede că pentru Benko era deja clar că Grupul Signa avea probleme financiare. Procurorii cercetează dacă Benko și Signa au indus în eroare banca cu privire la sănătatea financiară a companiei. Împrumutul a fost garantat cu acțiuni la entitățile Grupului Signa.

Gigantul imobiliar și de retail Signa s-a declarat în noiembrie în insolvență după ce ultimele încercări de a obține o nouă finanțare au eșuat, devenind astfel cea mai mare victimă de până acum a prăbușirii sectorului imobiliar din Europa.

Controlat de magnatul austriac René Benko, grupul este proprietar al clădirii Chrysler din New York, precum și al mai multor proiecte importante și al unor mari magazine din Germania, Austria și Elveția.

Signa Group are nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidități pe termen scurt. Dar timpul trece și discuțiile pentru găsirea unei soluții sunt afectate de structura complexă a Signa, care include diferiți investitori și creditori la diferite niveluri, adaugă sursele.

Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre imobiliare din Europa de la criza financiară globală. Și Banca Centrală Europeană avertiza că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăți ani de zile, ceea ce reprezintă o amenințare pentru băncile și investitorii care îl finanțează. Piața imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record, iar economia încetinește.

Cele mai mari expuneri ale Signa sunt față de bănci, prin creditele primite pentru a finanța achizițiile și lucrările de construcții la proiectele pe care le dezvoltă. Sute de obiecte, pornind de la scaunele de piele ale membrilor Consiliului de Administrație al grupului imobiliar austriac Signa și până la periile de toaletă de la birourile companiei, au fost scoase la licitație într-un moment în care investitorii vor încerca să recupereze o parte din miliardele pierdute în urma colapsului companiei.

Procedura de vânzare în regim accelerat, care a demarat în regim online și este supervizată de un oficial desemnat de tribunalul care se ocupă insolvența Signa, scoate la lumină o prăbușire dramatică a unei companii care odată deținea în portofoliul său inclusiv celebra clădire Chrysler din New York.

Însă, valoarea bunurilor scoase la vânzare, inclusiv preșuri de la intrare, umerașe și papetărie cu sigla Signa, nu reprezintă decât o foarte mică parte din miliardele de euro pe care dezvoltatorul imobiliar le datorează creditorilor. Bănci, companii de asigurări, fonduri de pensii și alți investitori își “ling acum rănile”, după ce Signa, un grup înființat de René Benko și care regrupează aproximativ 1.000 de companii, a depus anul trecut cererea de intrare în insolvență, cu datorii de aproximativ cinci miliarde de euro.

“Peste 460 de obiecte vor fi vândute la primele trei runde de licitații, oferind o idee despre centrul de putere al lui Rene Benko”, susține casa de licitații Aurena.

Printre cele mai prețioase obiecte scoase la licitație se numără o masă de conferințe cu o lungime de opt metri, care în prezent este evaluată la 3.400 de euro.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.