Când aștepți prea mult să scadă prețurile, nu piața imobiliară e problema

Când aștepți prea mult să scadă prețurile, nu piața imobiliară e problema

De vreo zece ani, niște cunoștințe așteaptă momentul oportun de a achiziționa o locuință. Aveau banii pregătiți (dintr-o moștenire) pentru un apartament de două camere și un loc de parcare. Totuși, parcă li se părea cam scump, așa ca au amânat momentul pentru ”anul viitor, când sigur vor mai coborî prețurile”.

A venit și anul viitor, însă a venit cu niște scumpiri la imobiliare, însă încrezători ca prețurile vor scădea, așteptau momentul oportun. După vreo doi ani, mai aveau doar banii de apartament, căci atât locul de parcare cât și apartamentul se scumpiseră.

A venit pandemia, moment oportun ziceau ei, pentru achiziție. Însă lucrurile au stat exact pe dos: în loc de scăderi de prețuri, imobiliarele s-au scumpit. Momentul oportun nu a fost nici atunci. Ba chiar, pe lângă faptul că s-au scumpit toate, au mai și intrat puțin în banii de economii pregătiți pentru achiziție. Adică au cumpărat niște vacanțe, ca să-și revină dupa lockdown. Numărau banii și nu le venea sa creadă: în urma cu 7-8 ani aveau banii de un apartament cu două camere și un loc de parcare, iar acum abia le mai ajungeau de o garsonieră. Au așteptat prea mult momentul oportun, deși aveau banii de achiziție pregătiți încă de atunci.

Iar vinovații se găseau mereu: constructorii care construiesc la prețuri nerealiste, dezvoltatorii care umflă prețurile, media (ziarele și site-urile de știri care au interese ascunse) și așa mai departe. Tot timpul vinovații erau alții. În niciun caz ei, care tot amânau momentul oportun.

Ei locuiesc în continuare în chirie, și se plâng pe ascuns că și chiriile au crescut. Da, există o părere de rău că nu au cumpărat atunci când trebuia, dar părerea de rău e mascată de justificarea avantajului de a sta în chirie.

Între timp, banii aproape s-au evaporat. Au mai ramas cu vreo 15.000 de euro. Nici măcar nu i-au pus într-un depozit sau titluri de stat: au vrut să-i aibă pregătiți imediat pentru achiziție. O serie de decizii proaste, i-au adus în punctul de a fi ”aproape proprietari”. Pentru că atunci când aștepți un anume moment, s-ar putea ca el să nu mai vina niciodată.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.