Nicușor Dan, primarul general în funcție al Capitalei, a obținut un nou mandat va edil-șef al Capitalei, conform rezultatelor sondajelor de la ieșirea de la urne.
Nicușor Dan câștigă Primăria Capitalei cu 45% din voturi, iar Gabriela Firea a obținut 24%, conform exit-poll-ului CURS-Avangarde, pe baza datelor culese până la ora 20.00.
Rezultate exit-poll:
- Nicușor Dan – 45%
- Gabriela Firea – 24%
- Cristian-Popescu Piedone – 13%
- Sebastian Burduja – 10%
- Mihai Enache – 4%
- Diana Șoșoacă – 3%
Cele mai multe voturi pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) au fost obținute de Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) – 30%, urmată de Partidul Social Democrat (PSD) – 28% și Partidul Național Liberal (PNL) – 12% și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 10%, potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde.
”Am votat pentru onestitate în viața publică, am votat pentru realism în viața publică pentru că este important ca oamenii politici să spună pe unde suntem și ce putem realist să facem și am votat împotriva mafiei imobiliare”, a declarat Nicușor Dan la ieșirea din secția de votare.
Câștigător, ca licean, al medaliei de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987 și 1988, Nicușor Dan este cercetător și deținător al unui doctorat în matematică obținut în 1998 la Universitatea Paris XIII.
Între anii 2005-2008 a condus Asociația Slavați Bucureștiul, câștigând peste 160 de procese în domeniul urbanismului, cu scopul de opri distrugerile de spații vechi și monumente istorice din Capitală.
A candidat pentru prima dată la funcția de Primar General al Capitalei în 2012.
A înființat Uniunea Salvați Bucureștiul în 2015, iar în 2016 a transformat-o în partidul Uniunea Salvați România (USR), din partea căruia Nicușor Dan a fost deputat de București în perioada 2016-2020.
Din octombrie 2020, când a avut sprijinul PNL și USR, a devenit Primarul General al Capitalei.
Proiectele pentru urmatorul mandat
- Înlocuirea a 280 km rețea principală termoficare. Vom ajunge în 2028 ca jumătate din rețeaua principală de termoficare să fie înlocuită, iar proiectele în curs vizează partea cea mai afectată a rețelei.
- Instalarea a 20 centrale care să deservească puncte termice cu funcționare deficitară. Am arătat în secțiunea 4d stadiul realizării.
- Realizarea a 50% din sistemul SCADA de automatizare a punctelor termice (sub rezerva finanțării din Fondul de Modernizare).
- Realizarea a 50% din proiectul contorizării inteligente în scările blocurilor (sub rezerva finanțării din Fondul de Modernizare).
- Obținerea finanțării pentru înlocuirea altor 200 km rețea principală termoficare.
- 250 noi tramvaie, prin Programul Operațional Regional pentru finanțarea din fonduri europene, condiție pentru accesarea cofinanțării.
- 22 noi troleibuze, cu finanțare din PNRR.
- Panouri digitale de informare în 968 stații, cu finanțare din PNRR.
- Reabilitarea a 50 km linie de tramvai, prin Programul Operațional Regional pentru finanțarea din fonduri europene, condiție pentru accesarea cofinanțării.
- Extindere rețea de tramvai în Piața Unirii, pe București – Ploiești până la centrul comercial, pe București – Târgoviște până la centrul comercial.
- Terminarea lucrărilor din Prelungirea Ghencea, două benzi pe sens, tramvai și parcare.
- Terminarea studiilor de fezabilitate și începerea lucrărilor la cele 9 drumuri radiale (sub rezerva finanțării din Programul de Transport).
- Realizarea sistemului de semaforizare inteligentă pentru 544 intersecții conectate la un sistem central.
- Reabilitare Pod Basarab, Pasaj Obor, Pasaj Lujerului, Pod Băneasa, Pasaj Victoriei.
- Extinderea sistemului de parcare cu plată la toate spațiile publice din interiorul inelului central.
- Terminarea infrastructurii din cartierul Henri Coandă, ambele zone.
- Montarea a 20.000 aparate LED stradale cu telegestiune, pentru înlocuirea rețelei de iluminat public existente.
- Modernizarea sistemului de iluminat pentru 200 de treceri de pietoni.
- Transferul în subteran a cablurilor aeriene de pe 1500 km străzi.
- Aprobarea noului Plan Urbanistic General. Planul Urbanistic General va indica locația potrivită pentru o sală polivalentă de dimensiune mare și un complex sportiv, pentru un parc zoologic, pentru o filarmonică și pentru un muzeu al științei și tehnicii pentru copii.
- Studiu de fezabilitate și plan urbanistic zonal pentru întregul inel median. Pentru zona de nord (inclusiv traversările Avionului, Petricani, Andronache) acesta trebuie să redefinească inelul median definit în anul 2013, care prevedea investiții mult prea costisitoare (și a constituit un pretext pentru dezvoltări imobiliare speculative în jurul său).
- Realizarea unei platforme digitale care să cuprindă toate informațiile relevante (hărți și baze de date) pentru mobilitate, servicii publice și urbanism. Există o finanțare PNRR pentru acest proiect.
- Aprobarea noului Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și menținerea unui model de transport funcțional prin actualizarea permanentă a datelor cuprinse în acesta.
- Aprobarea masterplanului pentru dezvoltarea rețelei de piste de biciclete în București.
- Construirea Podului Calicilor, a unei promenade și a unei piste de biciclete de-a lungul Dâmboviței între Piața Unirii și Podul Izvor.
- Terminarea evaluării preliminare pentru toate cele 8.000 de imobile care se încadrează în categoria definită de lege.
- Desființarea Cathedral Plaza (sub rezerva unei decizii favorabile a instanței).
- Consolidarea malurilor de lac din Herăstrău. Terminarea reabilitării aleilor din toate parcurile gestionate de Primăria Capitalei.
- Înlocuirea tuturor locurilor de joacă din parcurile gestionate de Primăria Capitalei.
- Construirea și operaționalizarea Băncii de țesuturi din cadrul Spitalului Colentina.
- Înscrierea a cel puțin un sfert dintre copiii din București în programul „Sport în școală”, prin care profesori plătiți de Primăria Capitalei fac ore suplimentare de sport cu grupe de 10-15 copii. Un program pilot a fost desfășurat de Proedus, instituție subordonată primăriei. Fondurile pentru începerea activității sunt prevazute în bugetul primăriei din anul 2024.
- Terminarea patinoarului Flamaropol.
- Terminarea Băncii de alimente și operaționalizarea unui sistem care să asigure accesul la hrană de calitate pentru copiii din medii vulnerabile.
Lasa un raspuns