Noutăți Casa Verde Fotovoltaice 2024: Crește finanțarea, dar devine obligatorie instalarea bateriilor de stocare. Când încep înscrierile și ce documente sunt necesare

Noutăți Casa Verde Fotovoltaice 2024: Crește finanțarea, dar devine obligatorie instalarea bateriilor de stocare. Când încep înscrierile și ce documente sunt necesare

Românii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice cu bani de la stat prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a electricității. În același timp, valoarea finanțării va crește de la 20.000 de lei/beneficiar la 27.000 – 30.000 de lei, pentru ca oamenii să-și poate finanța și bateriile, a declarat vineri, pentru HotNews.ro, Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Oficialul AFM a precizat că zilele acestea se lucrează împreună cu Ministerul Mediului la stabilirea sumei exacte pe care o poate accesa un beneficiar, urmând ca ghidul să fie publicat săptămâna viitoare.

„Estimăm că programul va demara undeva la jumătatea lunii septembrie. Ghidul este finalizat în proporție de 99%, ultimele detalii care au rămas de stabilit sunt legate de valoarea finanțării.
Având în vedere că anul acesta vine cu o noutate și anume partea de stocare, vom crește și valoarea finanțării, de la 20.000 de lei, cum a fost anii trecuți, undeva între 27.000 – 30.000 de lei, nu am stabilit încă valoarea finală. Noi am propus suma de 30.000 de lei, dar încă sunt dezbateri. Sperăm ca săptămâna viitoare Ghidul să fie pus în dezbatere publică”, a arătat Corbu.

Cel puțin 60.000 de consumatori își vor instala panouri solare prin Casa Verde Fotovoltaice 2024

Bugetul total al schemei pentru acest an este de 2 miliarde de lei.

„Și legislația se va modifica: nu se vor mai putea instala panouri fotovoltaice (prin programul Casa Verde Fotovoltaice – n.r.) decât dacă proiectul conține și partea de stocare. Va fi obligatorie instalarea a minimum 3 kV de panouri fotovoltaice și stocarea aferentă pentru acestea”, a mai spus vicepreședintele AFM.

Înscrierea în program se va face pe regiuni, ca anii trecuți. Beneficiarii se vor înscrie în aplicația AFM.

Potrivit lui Corbu, se ia în calcul ca în acest an să fie alocată câte o singură zi pentru fiecare regiune și nu trei zile, ca anul trecut, întrucât fondurile s-au epuizat din primele minute.

Validarea beneficiarilor va fi făcută de către instalatori, urmând ca AFM să publice lista cu persoanele fizice care au obținut finanțarea și cu cele care au fost respinse.

„Noi estimăm că vor fi minimum 60.000 de beneficiari. Aceștia se adaugă la cele 128.000 de persoane care și-au instalat panouri fotovoltaice în programele din perioada 2019-2023, precum și la cele 697 de unități de cult”, a completat responsabilul AFM.

Care sunt documentele care trebuie încărcate în aplicația Casa Verde Fotovoltaice 2024
Documentele necesare pentru înscriere rămân aceleași ca și anii trecuți, respectiv:

  • actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului sau terenului unde se va monta sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea; acesta poate fi obţinut de solicitant şi în format electronic;
  • copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.

Stocarea, principala urgență a sistemului energetic național

În aprilie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că instalarea unor echipamente de stocare a energiei este principala urgență a sistemului energetic național.

Întrebat dacă noul program din acest an Casa Verde Fotovoltaice ar trebui să includă și echipamente de stocare, el a răspuns:

  • „Este rugămintea pe care am adresat-o ministrului Mediului, Mircea Fechet, și am găsit multă deschidere din partea dânsului. La Ministerul Energiei ne interesează să promovăm stocarea, altfel, având producție intermitentă de energie verde tot mai mare, punem în dificultate și sistemul energetic național, zona de distribuție și transport.
  • Trebuie să avem componenta de stocare. Personal susțin această idee. Casa Verde să includă și un sprijin pentru componenta de stocare.
  • Din punctul meu de vedere ar trebui să fie obligatorie, dar finalmente este decizia domnului ministru Fechet”.

La finalul lunii iunie, Parlamentul a votat o lege prin care toți prosumatorii din România erau obligați să-și monteze sisteme de stocare, însă președintele Klaus Iohannis a retrimis legea spre reexaminare.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.