Procurorii DIICOT și ofițerii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice efectuează 47 de percheziții domiciliare în București și județele Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș, pentru destructurarea unei grupări care a obţinut milioane de euro din vânzarea frauduloasă de terenuri, informează Agerpres.
Aceste terenuri aparţineau unor firme cu acţionariat străin şi care nu au desfăşurat activităţi comerciale în ultimii ani.
„În toamna anului 2021, un număr de 4 suspecți au constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat ori au acordat sprijin alți 28 de membri. Membrii acestei structuri au acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024, în scopul obținerii sumelor de bani rezultate din vânzarea frauduloasă a terenurilor aparținând mai multor societăți comerciale cu acționariat preponderent străin și care nu au desfășurat activitate comercială în ultimi ani. Foloasele patrimoniale vizate de făptuitori au constat în imobile evaluate la aproximativ 13.700.000 euro, suma rezultată din vânzarea fără drept a unui teren aflat în proprietatea statului român, evaluat la 469.300 de euro, precum și sumele de 60.000 de euro și 1.813.113 dolari americani existente în conturile altor societăți”, se arată în comunicarea DIICOT.
Punerea în executare a planului infracțional de către membrii grupării de criminalitate organizată, a presupus falsificarea unor înscrisuri și folosirea lor în fața mai multor instituții publice ori persoane care exercită servicii de interes public (funcționari ONRC, notari, executori, funcționari ANCPI).
De asemenea, prin folosirea înscrisurilor falsificate, membri grupului infracțional au indus în eroare reprezentanții unor societăți comerciale, cu drept de dispoziție și control asupra activelor patrimoniale, scopul fiind obținerea unor beneficii patrimoniale semnificative.
Peste 40 de persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Structura Centrală.
„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, arată DIICOT într-un comunicat de presă emis marți dimineața.
Lasa un raspuns