Uniprest Instal: „Piața construcțiilor este dominată de impredictibilitate și scăderea apetitului pentru investiții”

Uniprest Instal: „Piața construcțiilor este dominată de impredictibilitate și scăderea apetitului pentru investiții”

Anul trecut, piața construcțiilor și instalațiilor a fost dominată de impredictibilitate, ceea ce a generat scăderea apetitului pentru investiții și oprirea sau amânarea mai multor proiecte, situație care persistă și în 2024, potrivit reprezentanților Uniprest Instal.

„Per total, în 2023, piața construcțiilor a crescut cu 14,2%, creștere generată, în principal, de construcțiile inginerești: 33,2% în 2023, față de 13,2% în 2022. Construcțiile rezidențiale au continuat trendul de scădere, ca urmare a diminuării numărului de autorizații eliberate anul trecut, cu 20,6% mai puține comparativ cu 2022”, a declarat Enikő Péter, Managing Director al Uniprest Instal în cadrul evenimentului Install Efficiency.

Potrivit declarațiilor sale, construcțiile nerezidențiale au înregistrat o ușoară creștere în 2023 (2,3%), generată de doi factori: influența statului care a investit în școli, spitale și alte instituții ale aparatului central și/sau local din fonduri europene.

„Însă, deși acestea există, accesarea lor este redusă și lipsesc prioritizarea corectă, dar și viziunea pe termen mediu și lung. Al doilea factor de creștere îl reprezintă investițiile companiilor în infrastructura proprie. Acest lucru a condus la o capitalizare mai bună a companiilor mici și medii, profesionalizare, plan și strategie pe termen mediu și lung. De pe altă parte, perioada prelungită de impredictibilitate a scăzut numărul de noi investițiiP”, a precizat Enikő Péter.

Deși, în România, există în continuare nevoia de locuințe noi, piața construcțiilor rezidențiale este în scădere. Factorii determinanți pentru această diminuare sunt: inflația și dobânzile mari, impredictibilitatea, reducerea bugetelor, lipsa unor subvenții de stat pentru produse inovative și eficiente.

În contextul european, România înregistrează decalaje în ceea ce privește numărul de locuințe supraaglomerate, 40,5 %, comparativ cu media europeană de 16,8%.

„Putem vorbi și de plusuri în piața de construcții și instalații, printre care creșterea suprafeței în metri pătrați din autorizațiile pentru construcțiile nerezidențiale, cu 6,5% față de 2022, influența pozitivă a fondurilor din PNRR sau investițiile firmelor în infrastructura proprie”, a mai declarat Enikő Péter.

Uniprest Instal, care face parte din grupul olandez Rensa, este un retailer de sisteme pentru instalații, HVAC și echipamente de încălzire/răcire, cu sediul central la Târgu-Mureș. Compania a obținut anul trecut afaceri de 278 de milioane de lei, în linie cu rezultatele din 2022, potrivit platformei Termene consultate de Forbes. Și numărul de angajați a crescut cu 8%, la 234 de persoane, în schimb profiturile au marcat o scădere de aproape 90%, la puțin sub 1 milion de lei.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.