Autoritatea Bancara Europeana: Băncile din UE sunt vulnerabile la ”crăpăturile” de pe piața imobiliară

Autoritatea Bancara Europeana: Băncile din UE sunt vulnerabile la ”crăpăturile” de pe piața imobiliară

Băncile din Germania, Franța și alte părți din Uniunea Europeană au împrumutat peste 1.400 de miliarde de euro sectorului imobiliar comercial, ceea ce lasă unele bănci vulnerabile la “crăpăturile” de pe piața imobiliară, a avertizat autoritatea de reglementare, transmite Reuters.

În cel mai recent raport cu privire la riscuri, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) spune că băncile se confruntă cu o “incertitudine crescută” de pe urma factorilor geopolitici, analizele menționând alegerile parlamentare din Franța drept un posibil risc, arată Agerpres.

Gradul de capitalizare a băncilor este unul “confortabil”, dar este nevoie de prudentă în contextul creșterii sumelor alocate pentru plata dividendelor, odată cu profiturile mai mari, spune EBA.

“Plățile planificate pentru 2024 se apropie de 100 de miliarde de euro pentru eșantionul de bănci analizat, ceea ce reprezintă cel mai ridicat volum din ultimii ani”, se arată în raportul EBA, în care a analizat aproximativ 80% din sectorul bancar.

De asemenea, EBA a analizat expunerea băncilor față de sectorul imobiliar dar și față de instituțiile financiar non-bancare precum fondurile de investiții. “Factori structurali și ciclici au provocat crăpături pe piețele imobiliare comerciale”, a avertizat EBA.

Pe parcursul ultimului deceniu, expunerea totală a băncilor din UE față de piața imobiliară a crescut cu 40% până la 1.400 de miliarde euro, și mai multe bănci, în principal bănci mici, au expuneri pe piața imobiliară de câteva ori mai mari decât capitalul lor propriu, ceea ce le face vulnerabile la crize, subliniază EBA.

“Chiar dacă băncile cu domiciliul în Franța și Germania au cea mai mare expunere, de peste 280 de miliarde de euro, urmate de băncile din Țările de Jos, care au raportat o expunere de 175 de miliarde de euro, doar băncile germane au raportat o pondere mare din creditele lor spre debitorii din sectorul imobiliar comercial”, precizează EBA.

De asemenea, expunerea băncilor din UE față de instituțiile financiar non-bancare a ajuns la 9,2% din totalul activelor în 2023, ceea ce creează unele riscuri precum o posibilă relaxare a standardelor de creditare, spune EBA.

“Pentru a detecta din timp posibilele canale de contagiune, autoritățile macroprudențiale și de supervizare trebuie să acorde o atenție deosebită legăturilor directe și indirecte dintre bănci și instituțiile financiar non-bancare”, a adăugat EBA.

Comisia Europeană a început să elaboreze un cadrul macroprudențial pentru instituțiile financiar non-bancare. Autoritatea Bancară Europeană susține că transparența ar trebui îmbunătățită, fiind nevoie de date mai bune cu privire la legăturile dintre bănci și instituțiile non-bancare.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.