În ultimele două decenii, în multe țări, nu în ultimul rând în Statele Unite, a devenit mult mai dificil să cumperi o casă, arată CNN. Dar un nou raport rezumă sentimentul multor potențiali cumpărători de locuințe prin crearea unei categorii care etichetează unele orașe mari drept „imposibil de inaccesibile”.
Orașele americane de pe Coasta de Vest și Hawaii au ocupat cinci dintre primele 10 locuri în rândul celor mai inaccesibile orașe, conform raportului anual Demographic International Housing Affordability, care urmărește prețurile caselor în ultimii 20 de ani.
Deloc surprinzător, cele mai scumpe orașe din SUA pentru a cumpăra o casă sunt în California, cu San Jose, Los Angeles, San Francisco și San Diego clasate în top 10.
Capitala hawaiană, Honolulu, se clasează pe locul șase dintre cele 94 de piețe majore studiate în opt țări.
Australia este singura țară, în afară de SUA, care domină lista proprietăților „imposibil de inaccesibile”, cu orașe precum Sydney, Melbourne și Adelaide.
Dar în fruntea clasamentului global se află Hong Kong, compactul centrul financiar asiatic, cunoscut pentru apartamentele sale minuscule și chiriile foarte mari. Acesta este, de fapt, singura piață chineză acoperită în raport.
Hong Kong are cea mai scăzută rată a proprietarilor a locuințelor dintre toate orașele chestionate, cu doar 51%, în comparație cu rivalul său asiatic Singapore, unde proprietarii de locuințe depășesc 89%, datorită angajamentului guvernului de a oferi locuințe publice.
Hong Kong este cel mai puțin accesibil oraș din lume, dar prețurile locuințelor au scăzut în timpul pandemiei din 2020, când guvernul a închis granițele orașului și a impus o politică zero-Covid.
De menționat că raportul evaluează accesibilitatea locuințelor pe 94 de piețe majore din opt țări (Australia, Canada, China, Irlanda, Noua Zeelandă, Singapore, Regatul Unit și Statele Unite). Ediția din 2024 se concentrează pe datele din al treilea trimestru al anului 2023.
Lasa un raspuns