Atunci când fentezi statul, ajungi să te fentezi pe tine

Atunci când fentezi statul, ajungi să te fentezi pe tine

Au fost vărsate lacrimi amare pe internet și pe la televiziuni zilele acestea, cu ocazia dezvăluirii în presa a retrogedărilor pentru autostrada Pitești – Sibiu.

“Zeci de familii rămân fără case și terenuri agricole pentru a face loc autostrăzii Pitești-Sibiu. Sumele oferite de stat drept despăgubire sunt derizorii, se plâng proprietarii.”

Cam așa titrau ziarele și televiziunile, toate plângând soarta românului cinstit care a ajuns să fie păcălit de statul român.

După câteva săpături prin listele de retrogedări, prin hărți sau decizii ale instanțelor de judecată, descoperi însă o altă realitate: case (mă rog, mult spus ”case”) construite ilegal și fără acte, sub linii de înaltă tensiune.

Deasemenea mulți nu au băgat de seama reacția lui Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR care a declarat așa:

„Ani de zile, în România, dacă ai cumpărat cu 100 de euro metrul, l-ai declarat cu 10 euro metrul. Ăla este prețul pieței notariale”.

Așadar, avem pe de o parte cetățenii care au făcut tranzacții imobiliare și la notar au declarat alte sume față de realitate, însă avem si eterna boală a românului care pune preț și valoare sentimentală pe orice proprietate o deține. Pentru că dacă vecinul a vândut terenul pârloagă cu 1 euro metrul pătrat, al meu sigur valorează 2 euro, și tot așa până când prețurile o iau razna.

Sigur că pentru a nu plăti impozit, sau pentru a plăti impozit cât mai mic, românii sunt inventivi și găsesc soluții: hai să nu declarăm tot, hai sa nu cerem autorizații de construcție – că doar cine o să vină aici să ne verifice? Dar iată că unii au tras paiul scurt. Credeți că sunt singurii în situația asta?

În ultimii doi ani am fost implicat în câteva tranzacții imobiliare, iar la doua din ele vânzătorul mi-a propus să declarăm totuși o sumă mai mică la notar. Ca să plătim mai puțin impozit și să împărțim între noi ce s-ar fi cuvenit statului. De fiecare dată am refuzat categoric. Pentru că în primul rând denaturăm realitatea pieței imobiliare. Iar în al doilea rând, statul ăsta, nenorocit cum o fi el, trebuie să ne ofere totuși ceva (spitale, drumuri, educație). Iar lucrurile astea costă. Da, știu că se fură mult. Dar soluția nu este să fur și eu la rândul meu statul.

Da; chiar îmi pare rău că unii oameni acum se trezesc cu o sumă mică de bani și trebuie să o ia de la capăt. Însă suma aia de bani reflecta exact cum au tratat ei statul și situația în sine: ilegal și nedeclarați.

Pentru că în final, atunci când vrei să fentezi statul, ajungi să te fentezi pe tine.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.