Autoritățile de reglementare chineze cer băncilor mari să-și intensifice sprijinul pentru dezvoltatorul imobiliar China Vanke

Autoritățile de reglementare chineze cer băncilor mari să-și intensifice sprijinul pentru dezvoltatorul imobiliar China Vanke

Autoritățile de reglementare chineze s-au întâlnit recent cu unele instituții financiare pentru a discuta despre Vanke, dezvoltatorul imobiliar susținut de stat, cerând băncilor mari să sporească sprijinul financiar și deținătorilor de datorii privați să discute prelungirea scadenței, au spus două surse, citate de Reuters.

Sursele care au cunoștință directă cu problema au spus că instituțiilor financiare li s-a cerut să facă progrese rapid și că Consiliul de Stat – cabinetul Chinei – coordonează eforturile legate de sprijinirea Chinei Vanke (000002.SZ).

Sursele, care au solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului, nu au precizat când au fost făcute solicitările de către autoritățile de reglementare către diferite instituții financiare.

„Băncile să asigure finanțare Vanke, asigurătorii să prelungească scadențele pentru datoria privată, (fiecare parte) să garanteze rambursările obligațiunilor publice”, a spus una dintre surse.

Vanke a refuzat să comenteze. Administrația Națională de Reglementare Financiară și Biroul de Informare al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările presei pentru consiliu, nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Investitorii au renunțat la acțiunile și obligațiunile Vanke în ultimele săptămâni din cauza preocupărilor legate de lichiditatea acesteia, pe fondul unor rapoarte conform cărora dezvoltatorul, considerat anterior de piață ca fiind solid din punct de vedere financiar, căuta prelungirea scadenței datoriilor cu unii asigurători.

Unele bănci comerciale naționale mari au făcut anterior cerințele de rambursare mai stricte pentru Vanke, adăugând asta la stresul financiar al dezvoltatorului, a spus o altă persoană care cunoaște problema.

Totalul creditelor bancare noi acordate Vanke în al patrulea trimestru al anului trecut a scăzut cu mai mult de jumătate față de aceeași perioadă a anului precendent, a spus sursa. O sursă separată a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că asigurătorii, inclusiv Taikang Insurance, deținută de PICC Property and Casualty (2328.HK), și New China Life Insurance (601336.SS), au primit solicitări de la Vanke pentru prelungiri de datorii.

Preocuparea cu privire la sănătatea financiară a lui Vanke vine după o serie de falimente ale dezvoltatorilor, inclusiv giganții China Evergrande Group (3333.HK) și Country Garden (2007.HK), de când sectorul imobiliar al țării a alunecat într-o criză a datoriilor în 2021.
Orice dificultăți de rambursare la Vanke, unul dintre puținii dezvoltatori chinezi rămași cu rating de credit de calitate pentru investiții, ar putea diminua și mai mult încrederea în piață, au spus analiștii.

Vanke a declarat vineri că a depus fondurile necesare pentru rambursarea celor 630 de milioane de dolari SUA scadente luni.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.