Burduja: Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare

Burduja: Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare

Instalarea unor echipamente de stocare a energiei este principala urgență a sistemului energetic național, spune Sebastian Burduja, ministrul de resort. Potrivit acestuia, situația de duminică, atunci când timp de câteva ore au fost prețuri negative pe piața de energie din cauza consumului mic, a arătat că lipsa stocării a pus în dificultate stabilitatea sistemului energetic. Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare, consideră el.

„Principala urgență a sistemului energetic național este stocarea. Am văzut datele de duminică, o zi cu un consum foarte mic, de 4.000 MW, dacă nu avem capacitate de stocare punem în dificultate și producătorii de energie din regenerabile, dar și stabilitatea sistemului energetic”, a spus ministrul, în cadrul Solar Energy Bucharest Summit.

Întrebat dacă noul program din acest an Casa Verde Fotovoltaice ar trebui să includă și echipamente de stocare, el a răspuns:

„Este rugămintea pe care am adresat-o ministrului Mediului, Mircea Fechet, și am găsit multă deschidere din partea dânsului. La Ministerul Energiei ne interesează să promovăm stocarea, altfel, având producție intermitentă de energie verde tot mai mare, punem în dificultate și sistemul energetic național, zona de distribuție și transport. Trebuie să avem componenta de stocare. Personal susțin această idee. Casa Verde să includă și un sprijin pentru componenta de stocare. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie obligatorie, dar finalmente este decizia domnului ministru Fechet”.

HotNews.ro a relatat duminică faptul că piața de energie din România s-a confruntat în acea zi cu o situație extrem de rară până acum, și anume prețuri negative în anumite intervale orare pe piața bursieră spot.

Mai exact, producătorii de energie plătesc ca să fie preluată energia pe care o generează, adică invers față de cum este normal.

Această situație apare atunci când producția de electricitate din surse regenerabile este foarte mare, iar consumul la nivelul țării este foarte redus.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.