Când ai ce vinde, dar nu ai cui

Când ai ce vinde, dar nu ai cui

Să fie vreo patru ani de când domnul (să-i zicem) Eugen, încearcă să-și vândă casa. Prezent pe toate grupurile de Facebook dedicate anunțurilor imobiliare din București și Ilfov, periodic (adică o dată pe zi) își publică anunțul imobiliar cu vila sa de după Centura București.

O dată la câteva luni își schimbă și textul, că de cel vechi oamenii s-au plictisit și cel mai important: nu a prins la public. Așadar, o nouă abordare vine totodată și cu o ajustare de preț. Nu în jos, cum probabil v-ați fi așteptat, ci în sus. Pentru ca nu prețul e problema, ci textul.

Din când în când domnul Eugen oferă și un comision deosebit de semnificativ celui care reușește să-i aducă un cumpărător. Însă nici aceasă tehnică nu-i aduce rezultate. În paranteză fiind spus, comisionul e aproape cât valoarea casei.

Domnul Eugen e perseverent, trebuie să recunosc: postează regulat și chiar răspunde la comentariile de multe ori răutăcioase ale celor care-i scriu. Intră în discuții cu ei și încearcă să-și găsească într-un final un cumpărator sau măcar o vizionare. Dacă nu, măcar pe cineva cu care sa facă schimb; căci e dispus și pentru asta.

N-am căutat cu atenție de când încearcă domnul Eugen să-și vândă vila. Eu l-am remarcat acum patru ani iar de atunci îi aștept postările ca pâinea calda. Degeaba îi spun oamenii prin comentarii că vila aia nu face banii pe care-i cere. Și așa este: mai bagi mulți bani apoi ca să o aduci la stadiul ”locuibil”, însă domnul Eugen e de neînduplecat. Într-o perioadă dădea un exemplu cu o casă de vânzare tot din zona lui, care avea chiar un preț asemanător (casă executată frumos și elegant), iar domnul Eugen făcea comparație între cele două: pentru el erau ca două picături de apă. Deși nu-ți trebuia deloc expertiză imobiliară pentru a vedea că una e executată cu bun gust, iar alta ”după ureche” în regie proprie.

Iar ca domnul Eugen sunt mulți. Mulți care își evalueaza locuințele după criteriile personale, care n-ar apela la un evaluator imobiliar pentru a le da prețul corect al proprietății.

Căci domnul Eugen probabil ar face infarct dacă ar afla că nu ia nici 30% din cât speră el sau cât își imaginează el că ar putea lua pe proprietatea lui.

Iar seara, la o discuție cu prietenii, domnul Eugen se declară nemulțumit că e criză, că piața imobiliară nu se mișcă. Și când vede inclusiv știri că exista creșteri la vânzările de imobile, ba chiar și prețuri care cresc de la an la an, nu întelege de ce. Pentru că el are ce vinde. Dar nu are cui.

Lasa un raspuns

Adresa de email nu va fi publicata.